PROCURELI POVERLJIVI DOKUMENTI: Tajna čehoslovačka policija prisluškivala Trampove!
Foto: Profimedia

otkriveno kada je planirao da se kandiduje prvi put

PROCURELI POVERLJIVI DOKUMENTI: Tajna čehoslovačka policija prisluškivala Trampove!

Planeta -

VAŠINGTON - Iako se za novoizabranog predsednika SAD Donalda Trampa misli da je u politiku ušao tek tokom predsedničke kampanje 2000. godine, nedavno otkriveni dokumenti čehoslovačke tajne policije pokazuju da je Tramp planirao ranije da se kandiduje za prvog čoveka SAD.

Tramp je 1988. godine odbio da bude u trci za predsednika, jer je smatrao da je previše mlad, a da je nameravao da se za predsednika kandiduje 1996. godine.

ČESI ŽELE DA IVANA TRAMP BUDE AMBASADORKA: U predsedništvu kažu da je to sjajna ideja

Kako prenosi AP, prema izveštaju policije, Tramp je 1988. odbio da se kandiduje za predsednika, uprkos navodnim pritiscima, jer je smatrao da je sa 42 godine premlad za to. Nije poznato od koga su ti pritisci da se tada kandiduje dolazili.

Sam je nameravao da se kandiduje 1996. godine, kada napuni 50 godina, navodi se u izveštaju policije koji je napravljen na osnovu razgovora oca tadašnje Trampove supruge, Ivane Tramp sa jednim čovekom.

Međutim, Tramp je u politiku nakratko ušao 2000. godine kandidaturom za presednika Reformističke stranke, ali je od toga odustao četiri meseca kasnije, pre početka glasanja.

Izveštaj je napravljen na osnovu praćenja Trampove prve surpuge Ivanke, tokom njenih poseta tadašnjoj Čehoslovačkoj, gde je i rođena. Ona je bila zanimljiva meta čehoslovačke tajne policije, poznate kao StB, koja je tada prisluškivala njene razgovore i pratila njeno kretanje.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track