PRODAJA ORUŽJA TUČE REKORDE: Rusija i SAD najveći izvoznici
Foto: Fonet/AP

Naoružavanje

PRODAJA ORUŽJA TUČE REKORDE: Rusija i SAD najveći izvoznici

Planeta -

Groznica kupovine oružja u azijsko-pacifičkom regionu doprinela je dvocifrenom rastu vrednosti globalnog tržišta oružja u prošloj godini, na rekordnih 65 milijardi dolara (57,7 milijardi evra), prema izveštaju konsultantske kompanije IHS Džejns.

Uvoz oružja u zemljama azijsko-pacifičkog regiona porastao je za 71 odsto između 2009. i 2016. godine, navode analitičari ove kompanije, što je pomoglo skoku vrednosti globalnog tržišta oružja za 11,3 odsto ili 6,6 milijardi dolara u 2015. godini, prenosi agencija Frans pres.

"Globalno trzište trgovine vojnom opremom nikada nije evidentiralo takav rast kao što je to bilo u periodu između 2014. i 2015. godine. Prošla godina je bila rekordna", izjavio je analiticar Ben Mors.

Saudijska Arabija je ostala prvi najveći uvoznik oružja na svetu. Indija je na drugom mestu, dok je Australija izbila na treće sa šestog mesta, kupivši oružje vredno 2,3 milijarde dolara u 2015. godini. Južna Koreja je prošle godine postala peti najveći uvoznik oružja u svetu, budući da je kupila oružje vredno 2,2 milijarde dolara.

Posmatrano sa izvozne strane, Nemačka je skočila na treće sa pete pozicije najvećeg izvoznika, budući da je u 2015. godni prodala oružje vredno 4,8 milijardi dolara. Francuska je "skliznula" na četvrto sa trećeg mesta (4,8 milijardi dolara), a Britanija na peto sa četvrtog mesta. Vodeći izvoznici oružja su i dalje SAD i Rusija, poručuje analitička kompanija, prognozirajući da će svetsko tržište oružja dodatno porasti u 2016. godini, na 69 milijardi dolara.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja