PROTEST ZBOG VEZA RIJADA S TERORISTIMA Na ambasadi Saudijske Arabije napisali: Ovo je banka ID!
Foto: Printscreen Facebook

Aktivisti besni

PROTEST ZBOG VEZA RIJADA S TERORISTIMA Na ambasadi Saudijske Arabije napisali: Ovo je banka ID!

Planeta -

Aktivisti za ljudska prava "ukrasili" su ambasadu Saudijske Arabije u Berlinu zastavom Islamske države i natpisom "Daesh Bank" (Banka Isamske države), kako bi privukli pažnju na veze Saudijaca sa terorističkom organizacijom.

Ovo je delo umetnika Olivera Bienkovskog, koji je ovo iscenirao kako bi upozorio na nepoštovanje ljudskih prava i podršku koju Saudijska Arabija navodno daje ekstremistima.

Saudijska Arabija ima ključnu ulogu u koaliciji protiv islamista koju predvodi SAD, ali veze saudijske kraljevske porodice s teroristima sve češće su meta kritika svetske javnosti i političara.

Saudijsku Arabiju redovno optužuje zbog podrške i finansiranja raznih terorističkih grupa koje pomažu saudijskom interesu u regiji. Vikilks je 2009. godine objavio dokument u kome je Hilari Klinton, koja je tada bila državni sekretar SAD, rekla da Saudijska Arabija finansira Islamsku državu, Talibane i Al Kaidu, što su iz kraljevstva oštro odbacili.

U ratu u Siriji, Saudijci podržavaju opoziciju čiji pojedini članovi usko sarađuju sa islamistima i Al Nusrom. Veruje se i da je vehabizam, oblik Islama koji se promoviše u Saudijskoj Arabiji, indirektno ohrabrio uspon Islamske države.

Kao deo projekcije, na saudijskoj ambasadi pojavio se i natpis "10 godina i 1000 udaraca samo zbog blogovanja #FREERAIF", što se odnosi na blogera Raifa Badavia, koji se nalazi u zatvoru zbog kritikovanja saudijskih sveštenika i pozivanja na više slobode u društvu. On se već četiri godine nalazi iza rešetaka.

Presuda je izazvala međunarodnu zabrinutost za Raifovo zdravlje, zbog čega je organizovano više protestva širom sveta.

Pošto je primio 50 udaraca, otišao je na medicinski pregled, posle koga su lekari utvrdili da više ne može da primi nijedan udarac, jer mu je zdravlje ozbiljno ugroženo. Ipak, Saudijski vrhovni sud se nije obazirao na lekarske prognoze, pa mu kazna nije smanjena i udarci se mogu nastaviti bilo kada.

Badavi je 2015. dobio nagradu Saharov za slobodu govora koju dodeljuje Evropski parlament.

(RT)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track