(VIDEO) POLITIČKA NUKLEARKA U FRANCUSKOJ: Le Pen vodi, SUKOBI policije i demonstranata
Foto: Reuter 23.04.2017.

Prvi krug završen

(VIDEO) POLITIČKA NUKLEARKA U FRANCUSKOJ: Le Pen vodi, SUKOBI policije i demonstranata

Planeta -

Prema prvim rezultatima francuskih predsedničkih izbora, centrista Emanuel Makron i kandidat krajnje desnice Marin Le Pen, idu u drugi krug predsedničkih izbora koji će se održati 7. maja.

00:04 - Na Trgu Republike u Parizu večeras su se okupili demonstranti u znak protesta zbog delimičnih rezultata današnjeg glasanja u prvom krugu predsedničkih izbora u Francuskoj, a francuski mediji javljaju da je i na tom skupu došlo do sukoba između demonstranata i policije.

Snage reda i jedinice za sprečavanje nereda pristižu u velikom broju na taj trg, gde se okupilo oko 1.000 ljudi izražavajući protivljenje Emanuelu Makronu i Marin Le Pen koji će se, prema preliminarnim rezultatima današnjeg glasanja, u drugom krugu nadmetati za mesto predsednika.

Figaro prenosi da su demonstranti ispisali više grafita na čuvenom spomeniku i da tenzije postepeno rastu, pri čemu su specijalne policijske mobilne snage ispalile suzavac i gumene metke, a saobraćaj oko trga je blokiran.

23:58 - Holandski desničarski političar i lider antiislamske i antiimigrantske Partije slobode Gert Vilders objavio je večeras da se nada da će budući predsednik Francuske biti Marin Le Pen.

"Upravo sam joj uputio iskrene čestitke. Sada kada je otvoren put za žestok drugi krug, nadam se predsedniku Le Pen", naveo je Vilders.

Foto: Reuter
Foto: Reuter

23:50 - AP izveštava da su tri osobe uhapšene u sukobima između demonstranata i policije u Parizu, dok Le Parizjen izveštava da su dve osobe povređene.

23:38 - Ministarstvo unutrašnjih poslova Francuske objavilo je kartu koja prikazuje područja na kojima je prebrojavanje završeno.

23:20 - Iz Francuske čitave večeri stižu oprečni rezultati o tome ko je osvojio više glasova u prvom krugu predsedničkih izbora. Kandidatkinja desnice Marin Le Pen i kandidat centra Emanuel Makron, smenjuju se u vođstvu.

Nakon 78 odsto prebrojenih listića, Makron ima blagu prednost o odnosu na Le Pen. Fijon je treći sa 19,86, a odmah zatim i Melanšon sa 18,83 odsto.

To ujedno znači i da Makron i Le Penova, prema preliminarnim podacima, idu u drugi krug predsedničkih izbora.

23:14 - Kandidat centra Emanuel Makron ubedljivo bi pobedio protivnicu ekstremne desnice Marin Le Pen u drugom krugu predsedničkih izbora koji je zakazan za 7. maj, saopštila su večeras dva instituta posle prvih rezultata prvog kruga.

Institut Ipsos Sopra Steria je naveo bi Makron osvojio 62 odsto a Marin Le Pen 38 odsto glasova.Drugi institut Haris interaktiv naveo je da bi kandidat centra dobio 64 odsto, a predsednica Nacionalnog fronta oko 36 odsto.

23:00 - Emanuel Makron pozvao je sve građane Francuske da se ujedine i da glasaju za njega u drugom krugu predsedničkih izbora u toj zemlji.

On je rekao da za dve sedmice namerava da postane predsednik Francuske i svih njenih građana i patriota.

Foto: Reuter
Foto: Reuter

„Izazov drugog kruga izbora nije u tome da se glasa protiv nekoga, već da se okrene novi list i promeni neefikasan sistem“, rekao je Makron.

22:55 - Informacije koje dolaze sa biračkih mesta u Francuskoj menjaju se iz minuta u minut. Prema poslednjim informacijama Emanuel Makron je u blagoj prednosti u odnosu na liderku desnice Marin Le Pen.

22:45 - Demonstranti nezadovoljni zbog toga što je ultradesničarski kandidat Marin Le Pen ušla u drugi krug izbora za predsednika Francuske, protestovali su večeras na ulicama Pariza.

U istočnom delu Pariza, na Trgu Bastilje, večeras su izbili sukobi demonstranata i policije posle informacija da se kandidatkinja krajnje desnice Marin Le Pen kvalifikovala za drugi krug predsedničkih izbora, pri čemu je policija ispalila suzavac kako bi rasterala sve nemirnije demonstrante.

AFP prenosi da su neki među levičarskim demonstrantima bacali flaše i petarde na policajce, a policija je saopštila da su tri osobe uhapšene.

Foto: Reuter
Foto: Reuter

Bi-Bi-Si navodi da je jedna žena na protestnom skupu povređena i da su pozvani i vatrogasci.

22: 40 - Kandidat krajnje desnice Marin Le Pen vodi u prvom krugu predsedničkih izbora u Francuskoj sa 25 odsto, a za njom sledi centrista Emanuel Makron, pokazali su prvi delimični zvanični rezultati na osnovu prebrojanih nešto više od 19 odsto glasova.

Dolazak ekstremne desnice na vlast u Francuskoj do pre samo deceniju smatrao se nezamislivim, ali nagli skok podrške ćerki Žan Mari le Pena može da nagovesti ogromnu podelu u građanskoj državi, što može dovesti do nesagledivih posledica.

Napominje se da su ovo rezultati sa glasačkih mesta u većinom ruralnim mestima koja naginju desnici, dok se glasovi iz urbanih delova, koji naginju levici, broje kasnije.

Nakon 30 odsto prebrojenih glasova, Le Penova je osvojila 24,78 odsto ukupnog broja glasova, dok je na drugom mestu Emanuel Makron sa 21,75 procenata.

Le Pen, koja je u kampanji bila protiv Evorpske unije, za zatvaranje granica i izbacivanje imigranata, je istakla da je njen Nacionalni front "velika alternativa" za francuski narod.

(Agencije)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track