PSIHOLOŠKI BOJ Putin: Sprem‘te se za rat!
Foto: AP I Rojters

Ruski lider demonstrira silu

PSIHOLOŠKI BOJ Putin: Sprem‘te se za rat!

Planeta -

MOSKVA - Predsednik Rusije Vladimir Putin naredio je hitnu proveru borbene gotovosti svih oružanih snaga, čime je poslao psihološku poruku Zapadu, ali i odgovorio na tenzije sa Ukrajinom i novo koketiranje Turske sa SAD, smatraju sagovornici Kurira.

- U skladu sa odlukom predsednika Rusije, počinje iznenadna provera borbene sposobnosti vojske južnog, zapadnog i centralnog vojnog okruga, severne flote, vazdušno-kosmičkih snaga i vazdušno-desantnih jedinica - objavio je ministar odbrane Sergej Šojgu.On je dodao da trupe moraju da budu spremne da brane Rusiju od svih trenutnih bezbednosnih pretnji.Nove raketeSpoljnopolitički analitičar Boško Jakšić kaže da je ovo psihološki rat, ali da nema pretnji od intenzivnijih oružanih sukoba.- To bi moglo da se nagovesti jer su sve ruske oružane ruske stavljene u najviši stepen gotovosti. To je obaranje ruku koje traje već dosta dugo. Moguće je da Rusi imaju neke informacije da je Zapad spreman za novo raspoređivanje raketa ili nove vojne manevre, sigurno imaju povod zašto baš sad stavljaju vojsku u najviši stepen borbene gotovosti - kaže Jakšić.Analitičar Dragomir Anđelković kaže da je ruski predsednik imao seriju provera borbenih gotovosti kada je došlo do velikih smena u vojsci.- Putin želi da dovede vojsku do stanja potpune spremnosti, kakva je bila sovjetska u najbolje vreme. Tu je i demonstracija ruske moći kada se zaoštravaju odnosi na Bliskom istoku i kada Turska opet pokazuje dozu koketiranja sa Amerikom posetom Džozefa Bajdena i ulaskom u Siriju. Rusija sve podseća kakva je njena moć i koliko je ona sila - kaže Anđelković.Politički interesiAnalitičar Aleksandar Radić kaže da je povod za vežbu neuspešna diverzantska akcija Ukrajinaca na Krimu i tenzije koje dovode Rusiju u neprijatnu situaciju.- Stvara se pozadina u kojoj Rusija ima potrebu da pokaže efikasnost svoje oružane sile i stavi do znanja da su spremni da štite svoje političke interese - kaže on.

Petro PorošenkoOVO JE OBNOVA RUSKE IMPERIJEUkrajinski predsednik Petro Porošenko rekao je juče da Vladimir Putin vidi njegovu zemlju kao deo ruske imperije.- Rusiji nisu potrebni Donjeck ili Lugansk, potrebna joj je cela Ukrajina kao deo ruske imperije - poručio je on.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track