PUCNJAVA U VOZU: Sumnja se da je napadač radikalni islamista

Utvrđuje se njegov identitet

PUCNJAVA U VOZU: Sumnja se da je napadač radikalni islamista

Planeta -
Neimenovani španski zvaničnik naveo da je osumnjičeni iz voza Amsterdam-Pariz putovao u Siriju

PARIZ/BRISEL - Za napadača koji je otvorio vatru u brzom vozu na relaciji Amsterdam-Pariz sumnja se da je pripadnik "radikalnog islamskog pokreta", dok je belgijsko tužilaštvo danas otvorilo antiterorističku istragu pošto se osumnjičeni ukrcao u voz u Briselu.

Obraćajući se novinarima, francuski ministar unutrašnjih poslova Bernar Kaznev rekao je da njegov identitet nije potvrđen, ali se radi o 26-godišnjem Marokancu koga su uočile španske vlasti i skrenule pažnju francuskoj obaveštajnoj službi. Kaznev je naveo da identitet osumnjičenog nije 100 odsto potvrđen i da francuski tužilac za antiterorizam istražuje incident, ali da motivi napadača nisu poznati.

Foto: Reuters
Foto: Reuters

"Ukoliko identitet bude potvrđen, on je 26-godišnji muškarac marokanskog nacionalnosti koga su uočile španske vlasti i dale francuskoj obaveštajnoj službi u februaru 2014. godine zbog njegovih veza sa radikalnim islamističkim pokretom", rekao je Kaznev. Belgijski tužilac zvanično je otvorio antiterorističku istragu pošto je nepoznati napadač otvorio vatru u brzom vozu Amsterdam-Pariz.

"Otvorili smo istragu u skladu sa zakonom borbe protiv terorizma pošto je osumnjičeni se ukrcao u voz u Briselu", potvrdio je Erik van der Sjpt, portparol kancelarije tužioca, navodi AFP. AP dodaje da je jedan neimenovani španski zvaničnik naveo da je osumnjičeni iz voza Amsterdam-Pariz, putovao u Siriju. Isti izvor je naveo da je osumnjičeni živeo u Španiji do 2014. godine, a zatim se preselio u Francusku, otputovao u Siriju i zatim se ponovo vratio u Francusku.

Foto: Reuters
Foto: Reuters

Francuski ministar je naveo je okršaj započeo kada je putnik voza Francuz naleteo na osumnjičenog koji je bio teško naoružan, dok je pokušavao da uđe u toalet i da je napadač ispalio oružje. Tri osobe su ranjene u borbi da se savlada 26-godišnji putnik brzog voza iz Amsterdama ka Parizu, a na kraju je savladan iz pomoć dva američka vojnika, od kojih je jedan povređen u incidentu.

Trojici muškaraca koji su savladali napadača uručene su medalje, Foto: Reuters
Trojici muškaraca koji su savladali napadača uručene su medalje, Foto: Reuters

Francuski predsednik Fransoa Oland pozvao je putnike koji su se borili i savladali osumnjičenog u brzom vozu Amsterdam-Pariz da posete Jelisejsku palatu, saopšteno je iz njegove kancelarije. Oland je jutros razgovarao telefonom sa "nekoliko američkih i francuskih državljana koji su pomogli da se stavi napadač pod kontrolom" i pozvao na sastanak koji će se održati "u narednim danima", navodi se iz kancelarije predsednika Francuske.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track