PUKAO DOGOVOR SAD I RUSIJE O MIRU U SIRIJI: Amerika zvanično suspendovala sve, rat se nastavlja
Foto: Fonet AP 20 1 2016

Loša vest

PUKAO DOGOVOR SAD I RUSIJE O MIRU U SIRIJI: Amerika zvanično suspendovala sve, rat se nastavlja

Planeta -

SAD su suspendovale bilateralne razgovore sa Rusijom o Siriji, čiji je cilj bio da se oživi prekid vatre u toj zemlji i da se uspostavi zajednička vojna grupacija za obračun za džihadistim

"Ovo nije odluka koja je doneta lako", rekao je portparol Stejt departmenta Džon Kirbi, koji tvrdi da Rusija i njeni sirijski saveznici pojačavaju napade na oblasti u kojima su civili, prenosi AFP.

Ranije danas šef ruske diplomatije Sergej Lavrov izjavio je da se sporazum Rusije i SAD o Siriji nalazi u stanju suspenzije, jer je još nejasno kako se Vašington odnosi prema opoziciji koja ne priznaje taj dogovor.

"Izjave i potezi američkih kolega, kada je reč o Siriji, odlikuju se mnogim protivrečnostima, dok je nama prioritet da se prevaziđu sve dvosmislenosti, pogotovo jer one direktno utiču na saradnju sa SAD kada je reč o sprovođenju dogovora, koji se trenutno nalaze u stanju suspenzije, jer je nejasno kako se Vašington odnosi prema opozicionarima koji ne prihvataju taj dogovor", rekao je Lavrov.

Posledice rata u Alepu, Foto Profimedia
Posledice rata u Alepu, Foto Profimedia

Lavrov je rekao da je "nejasno kako se Vašington odnosi prema opozicionarima koji ne prihvataju taj dogovor".

Američki državni sekretar Džon Keri izjavio je prethodno da je Vašington na ivici da obustavi sve pregovore sa Moskvom kada je reč o sirijskom konfliktu.

Ministarstvo spoljnih poslova Rusije izrazilo je žaljenje zbog odluke Vašingtona da obustavi razgovore sa Moskvom o primirju u Siriji, ocenivši da SAD pokušavaju da odgovornost za neuspeh i nepoštovanje sporazuma o Siriji prebace na Rusiju, javlja AFP.

„Nakon što nisu ispoštovale sporazume koje su same izradile, SAD pokušavaju da odgovornost prebace na nekog drugog“, rekla je portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova ruskoj televiziji, nakon što su SAD ranije danas suspendovale bilateralne razgovore sa Rusijom o Siriji.

Marija Zaharova, Foto Profimedia
Marija Zaharova, Foto Profimedia

Zaharova je kazala i da je nedelovanje Vašingtona rezultiralo pregrupisavanjem ekstremista tokom tog perioda, naoružavanjem ekstremista i mobilisanjem njihovih resursa.Prema njenim rečima, SAD pokušavaju da na Rusiju prebace krivicu za nepoštovanje sporazuma o Siriji.„Izgleda da Vašington jednostavno nije ispoštovao ključni uslov u sporazumu da ublaži humanitarnu situaciju za stanovnike Alepa, a sada očito ne poštuje te sporazume koje je sam izradio i pokušava da nekog drugog učini odgovornim“, dodala je Zaharova.

Ona objašnjava da je „do vrenja došlo zbog jednog jednostavnog pitanja — šta je Nusra front, ko stoji iza te grupe i zašto Vašington ne može da ispuni ono što je obećao, to jest da odvoji teroriste od takozvane umerene opozicije“.

(Tanjug/Sputnjik)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track