PUTIN: Alah je možda Erdoganu pomutio razum
Foto: AP

Oštar govor ruskog predsednika pred parlamentom

PUTIN: Alah je možda Erdoganu pomutio razum

Planeta -
MOSKVA/ANKARA - Turci će zažaliti više puta zbog obaranja našeg aviona iznad Sirije jer Rusi ne zaboravljaju, naglasio šef Kremlja tokom 12. obraćanja naciji

Ruski predsednik Vladimir Putin juče je ponovo žestoko napao Tursku i predsednika te zemlje Redžepa Tajipa Erdogana istakavši da će platiti više nego jedanput jer je turska vojska pre skoro dve nedelje iznad Sirije oborila ruski „suhoj 24“.Tokom tradicionalnog govora o stanju nacije pred zvaničnicima u ruskom parlamentu, 12. po redu od kada je došao na vlast, Putin je naglasio da je zvanična Moskva pre rušenja letelice i brutalnog ubistva jednog od pilota iz nje imala dobru nameru da sarađuje i radi na partnerskim odnosima s Ankarom, čak i na najosetljivim pitanjima.

Redžep Tajip Erdogan, Foto: Reuters
Redžep Tajip Erdogan, Foto: Reuters

Ekonomske sankcije- Ali izgleda da samo Alah zna zašto su to uradili. Izgleda da je Alah i odlučio da kazni vladajuću kliku u Turskoj tako što će im oduzeti razum - naveo je Putin i istakao da se grdno varaju oni koji misle da će se reakcija Rusije zaustaviti samo na trgovinskim sankcijama Turskoj, koje su već stupile na snagu.

- Ako neko misli da će se neko ko je izvršio podli vojni zločin i ubio naše ljude izvući samo s ograničenjem uvoza paradajza ili restrikcijama u građevinarstvu i drugim oblastima, u dubokoj je zabludi. Turska će zažaliti više nego jedanput zbog onoga što je učinila jer Rusi nikada ne zaboravljaju - upozorio je šef Kremlja uz gromoglasan aplauz prisutnih.

On je zatim dodao da Rusija neće primenjivati grubu, vojnu silu prema Turskoj.

- Nemamo nameru da zveckamo oružjem jer smo odgovorni i znamo da to nikom ne bi donelo dobro. Ali postoje drugi načini da tursko rukovodstvo debelo plati i mi imamo način da to sprovedemo u delo - rekao je on i još jednom optužio Erdogana, članove njegove porodice i druge zvaničnike da zarađuju tako što diluju naftu od ekstremista Islamske države u Siriji i Iraku.

- Znamo da Turska puni džepove i omogućava teroristima da zarade prodajom ukradene nafte. Od tih para banditi regrutuju plaćenike, kupuju oružje i izvode okrutne terorističke napade u svetu - naglasio je ruski predsednik.Na njegov govor, ali i optužbe koje je Kremlj izneo u sredu tvrdeći da ima dokaze da turski funkcioneri sarađuju sa IS, juče je ponovo reagovala i turska strana. Posebno oštar bio je predsednik Erdogan, koji je naveo da je nemoralno to što Putin napada njegovu porodicu i optužuje je da trguje s teroristima.

Optužbe za nemoral sovjetska propagandna mašinerija iz perioda Hladnog rata.

Inače, atmosferu je dodatno podgrejala vest o prekidu izgradnje Turskog toka koju je objavio ruski ministar energetike Aleksandar Novak, iako je samo dan ranije isticano da ta mera neće obavezno stupiti na snagu kao deo sankcija Turskoj zbog rušenja ruskog aviona „su-24“.

"Pregovori su prekinuti", naglasio je Novak.

Govor

OSTALE PORUKE RUSKOG LIDERAPozivam sve snage u zemlji da do 2020. omoguće da se rusko tržište hrane u potpunosti snabdeva domaćim proizvodima

Rusija je kadra da postane najveći svetski izvoznik zdrave hrane, što je mogućnost koju su neke zapadne zemlje potpuno izgubile

Mi možemo i moramo da održimo mesto među liderima i uvek ćemo se voditi time da nema utočišta za teroriste i nema dvostrukih standarda

Armija i flota Rusije ubedljivo su pokazale svoju borbenu gotovost, svoje rastuće potencijale moći

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track