PUTIN DAO PREDLOG EVROPI: Želim zonu ekonomske saradnje od Atlantskog do Tihog okeana
Foto: Profimedia

Poziv na dijalog

PUTIN DAO PREDLOG EVROPI: Želim zonu ekonomske saradnje od Atlantskog do Tihog okeana

Planeta -

Rusija i Evropska unija nemaju nerešivih protivrečnosti, ali Brisel za sada nije spreman za dijalog sa Moskvom, rekao je ruski predsednik Vladimir Putin, poručivši da dve strane treba da grade ravnopravan i pravedan dijalog kao partneri kako bi prevazišli međusobna razilaženja.

On je, u svom tekstu objavljenom u grčkom listu "Katimerini" uoči posete Grčkoj, istakao da jaka pozicija Evrope u novom međunarodnom poretku može biti postignuta samo ukoliko se ujedine napori svih evropskih zemalja, uključujući Rusiju.

"Polazište Rusije je potreba za izgradnjom ravnopravnog i pravednog partnerskog dijaloga sa EU o dugačkom nizu pitanja - od pojednostavljenja viznog procesa do izgradnje energetskih saveza", naveo je Putin dodavši da, iako se ne čini da i EU ima takav stav, "ne postoji problem koji se ne može rešiti", prenosi Rojters. Za povratak tom višestranom partnerskom odnosu, ukazuje Putin, potrebno je odbaciti pogrešnu logiku prema kojoj je jedna strana nadmoćnija.

"Svaka strana mora ozbiljno da uzme u obzir stavove i brige one druge", napisao je Putin. On je, takođe, pozvao na stvaranje zone ekonomske i humanitarne saradnje na prostranstvu od Atlantskog do Tihog okeana, naglasivši da važan korak na tom putu treba da postane "harmonizacija evropskog i evroazijskog procesa integracije", prenosi Sputnjik.

Foto Profimedia
Foto Profimedia

Prema njegovim rečima, saradnja u regionu treba da se oslanja na "arhitekturu jednake i nedeljive bezbednosti", a ovaj posao je od posebnog značaja u savremenim uslovima kada se Evropa suočava sa rastućom konkurencijom drugih centara uticaja. Putin je podsetio da su na jubilarnom samitu Rusija-ASEAN, koji je nedavno održan u Sočiju, strane "konstruktivno razmatrale i aktuelna međunarodna pitanja, izglede za projekte integracije i produbljivanje saradnje u azijsko-pacifičkom regionu".

U tekstu u grčkom listu, uoči posete Atini, Putin kaže da je Grčka danas važan partner Rusije u Evropi, a osvrće se i na energetsku saradnju dveju zemalja, rekavši da je Rusija oduvek imala Grčku u vidu kad je reč o isporukama energenata u Evropu što dokazuje i produžetak ugovora o isporuci gasa toj zemlji do 2026. godine.

Foto Profimedia
Foto Profimedia

"Mnogostrani dijalozi između Grčke i Rusije su važan element ovog sistema, pre svega kada je reč o energetskom sektoru. Diversifikacija energetskog tržišta će pozitivno uticati na pouzdanost isporuke energenata, kao i na samu energetsku sigurnost celokupnog starog kontinenta", navodi se u članku predsednika. Kako je Putin rekao, da bi se vratili na put višestranog partnerstva, potrebno je odustati od logike "igre jednostranosti" i zaista uzeti u obzir stavove i međusobne interese.

S tim u vezi, Putin se osvrnuo i na nedavni memorandum o razumevanju između ruskog "Gasproma", italijanskog "Edisona" i grčke DEPA o isporuci gasa preko Crnog mora preko treće zemlje, koji govori o tome da uprkos obustavi izgradnje "Južnog toka", Rusija i dalje razmatra opcije kako da dopremi gas do Evrope. Ruski predsednik je takođe naveo da se pored energetike uspešna saradnja između Rusije i Grčke ogleda i u sferama nauke, obrazovanja i turizma, kao i da je dijalog između dve zemlje pokrenut posetom Rusiji grčkog premijera Aleksisa Ciprasa prošle godine, a potvrđen tokom boravka predsednika Prokopisa Pavlopulosa u Rusiji u januaru.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track