PUTIN: Drsko i bahato ponašanje britanske vlade prema celoj Evropi je dovelo do Bregzita
Foto: Reuters

Reakcije iz Rusije

PUTIN: Drsko i bahato ponašanje britanske vlade prema celoj Evropi je dovelo do Bregzita

Planeta -

Glasanje o izlasku Velike Britanije iz Evropske unije (EU) posledica je "površnog i drskog ponašanja" brtianske vlade koja je organizovala taj referendum, ocenio je danas ruski predsednik Vladimir Putin

"Organizovanje referenduma i njegovi rezultati predstavljaju samo drsko i površno ponašanje britanske vlade prema ključnim pitanjima zemlje i cele Evrope", rekao je Putin, prenosi agencija TAS.

Prema njegovim rečima, posledice glasanja su globalnog karaktera, ali je preuranjeno reći da li će biti "više pozitivne ili negativne".

Putin je rekao da britanska odluka neće uticati na odnose Rusije i EU, kao ni na evropske sankcije protiv Rusije zbog ukrajinske krize.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov je izrazio nadu da će Bregzit doprineti poboljšanju odnosa Rusije i Velike Britanije.

"Nadamo se da će u novoj realnosti prevladiti potreba za boljim odnosima (Rusije i Velike Britanije)", rekao je Peskov izražavajući žaljenje zbog nedostatka volje Londona za saradnju s Moskvom.

Ruski premijer Dmitrij Medvedev izrazio je manji optimizam ocenjujući da sada postoje "dodatni rizici za svetsku i rusku privredu".

Ministarstvo inostranih poslova saopštilo je da je Bregzit ukazao na "ozbiljne nesuglasice unutar same EU u rešavanju ključnih pritanja".

Odnosi Rusije i Velike Britanije su poremećeni istragom o okolnostima smrti bivšeg ruskog agenta Aleksandra Litvinjenka preminulog 2006. godine u Londonu, kao i uvodjenjem Rusiji sankcija na kojima je London insistirao.

"Bez Velike Britanije u EU, niko više neće insistirati na uvodjenju novih sankcija Rusiji", ocenio je gradonačelnik Moskve Sergej Sobjanin.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track