Prikaži najnovije vesti
Redžep Tajip Erdogan i Vladimir Putin, Foto: Fonet/AP
Važan razgovor

PUTIN I ERDOGAN PONOVO SE ČULI TELEFONOM: Treći put ove nedelje razgovarali o Siriji

Planeta 4

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan razgovarao je telefonom o situaciji u sirijskom gradu Alepu sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom.

Ovo je bio njihov treći razgovor telefonom za poslednjih nedelju dana, tokom kojeg su se složili da postoji potreba za prekidom vatre i obezbeđivanjem humanitarne pomoći Alepu, navodi Rojters, pozivajući se na izvore u Erdoganovom kabinetu.

"Sputnjik" prenosi da je Kremlj saopštio da su Putin i Erdogan razgovarali su o rusko-turskim odnosima, uključujući predstojeće bilateralne kontakte na raznim nivoima. Navedeno je da su ruski i turski predsednik u telefonskom razgovoru, pored ostalog, razgovarali o sirijskoj problematici, uključujući situaciju u Alepu.

Putin je tokom razgovora, kako je saopšteno, izrazio saučešće Erdoganu povodom pogibije dece u požaru u gradu Adani. U utorak je u dvospratnom internatu u Adani na jugu Turske buknuo požar, najverovatnije zbog neispravnih električnih instalacija.

Među poginulima su jedan radnik internata i 11 devojčica uzrasta od deset do 16 godina, podseća "Sputnjik". Ovaj medij navodi i da je turski predsednik u utorak tokom simpozijuma u Istanbulu izjavio da je turska armija počela operaciju „Štit Eufrata“ u Siriji kako bi okončala vladavinu predsednika te zemlje Bašara el Asada, a da je izvor iz Erdoganove administracije rekao je da reči turskog predsednika ne treba shvatati bukvalno, kao i da se nada da će nedoumice koje su proistekle iz te izjave ubrzo biti prevaziđene.

 

 

Pratite KURIR na VIBERU: http://chats.viber.com/kurir