PUTIN NAREDIO POVLAČENJE VOJSKE IZ SIRIJE: Ispunili smo svoj zadatak
Foto: Wikipedia

Neočekivana odluka

PUTIN NAREDIO POVLAČENJE VOJSKE IZ SIRIJE: Ispunili smo svoj zadatak

Planeta -
Predsednik Rusije Vladimir Putin naredio je ministru odbrane Sergeju Šojguu da od utorka počne povlačenje ruske vojske iz Sirije.

„Smatram da je zadatak koji je postavljen Ministarstvu odbrane i oružanim snagama u celini ispunjena, zbog toga naređujem ministru odbrane da od sutra počne povlačenje glavnog dela naše vojne grupacije iz Sirijske Arapske Republike“, rekao je Putin na sastanku sa šefovima Ministarstava odbrane i spoljnih poslova Rusije.

Ruski predsednik je izrazio nadu da će ova odluka ohrabriti sve strane umešane u sirijski konflikt da podrže mirno rešenje.

"Zamolio sam ministra spoljnih poslova da intezivira učešće Ruske Federacije u organizaciji mirovnog procesa ka rešenju sirijske krize", rekao je Putin.

Prema rečima portparola Kremlja Dmitrija Peskova o ovome je obavešten je i sirijski predsednik Bašar al-Asad.U toku telefonskog razgovora, Asad i Putin su se složili da je prekid vatre doveo do značajnog smanjenja krvoprolića, a humanitarna situacija je poboljšana.

Asad je izrazio nadu da će mirovni pregovori u Ženevi dovesti do konkretnih rezultata i naglasio potrebu za političkim procesom u Siriji.

Uz učešće ruske vojske, uz učešće ruske vojne grupacije sirijska vojska i patriotske snage u Siriji uspele su da značajno promene situaciju u borbi protiv međunarodnog terorizma", rekao je Putin.

„Ovaj deo naše grupacije bio je u Siriji tradicionalno tokom mnogih prethodnih godina, a danas je dužan da ispunjava veoma važnu funkciju kontrole prekida vatre i stvaranja uslova za mirovni proces“, dodao je Putin. Šef države je naveo da je Rusija za kratko vreme u Siriji stvorila brojno neveliku, ali veoma efikasnu grupaciju raznorodnih snaga i sredstava.

„To su i kosmička obaveštajna služba, bespilotne letelice, borbeni udarni kompleksi – lovaca, jurišne avijacije. To su snage Vojno-mornaričke flote koje su primenjivale najsavremenije oružje iz akvatorija dva mora – Sredozemnog i Kaspijskog, kako s brodova, tako i s podmornica. Stvorili smo moćni sistem protivvazdušne odbrane, uključujući najsavremenije komplekse S-400“, naveo je Putin.

Ruska operacija u Siriji počela je 30. septembra 2015. godine. Borbene zadatke ispunjavala je grupacija Vojno-kosmičkih snaga Ruske Federacije koju je činilo više od 50 aviona i helikoptera, uključujući Su-24M. Su-34, Su-25SM, Su-30SM i druge. Tokom vojne kampanje uništeni su infrastrukturni objekti terorista DAEŠ-a, komandni punktovi, štabovi, komunikacioni čvorovi, objekti za proizvodnju, preradu i prevoz nafte. Tokom operacije borbena avijacija je izvela više od 5.200 letova i likvidirala veliki broj terorista i njihovih objekata.

(Sputnjik)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track