PUTIN NUDI SARADNJU AMERIKANCIMA: Evo gde ruski predsednik vidi zajednički interes
Foto: Ap 12 Apr 2016

Godišnjica Gagarinovog leta u svemir

PUTIN NUDI SARADNJU AMERIKANCIMA: Evo gde ruski predsednik vidi zajednički interes

Planeta -

Ruski predsednik Vladimir Putin izrazio je danas nadu da će se rusko-američka saradnja u svemiru razvijati uprkos teškoćama koje imaju na Zemlji.

"Mi tome pridajemo veliki značaj i drago nam je što bez obzira na teškoće s kojima se suočavamo na Zemlji ljudi u svemiru rade rame uz rame, rukom u ruci i pomažu jedni drugima i rešavaju najvažnije zadatke postavljene ne samo našim zemljama nego čovečanstvu", rekao je Putin u razgovoru video vezom sa Međunarodnom svemirskom stanicom i s ruskim kosmodromom Vostočni. Kako prenosi agencija Itar Tas, ruski predsednik je rekao da je svemir "veoma važna oblast saradnje sa SAD kao i sa drugim zemljama".

Danas se obeležava 55 godina od kada je Sovjetski Savez poslao u svemir prvog kosmonauta Jurija Gagarina. Sadašnja posada Međunarodne svemirske stanice sastavlljena je od ruskih astronauta Jurija Malečenka, Alekseja Ovčinina i Olega Skripočke, američkih astronauta Timotija Kopra i Džefa Vilijamsa i britanskog astronauta Timotija Pika. To je 47. ekspedicija do Međunarodne svemirske stanice, čija je prva letilica, ruska Zarja, lansirana 1998. godine.

Putin je takođe razgovarao sa legendarnim sovjetskim astronautima Valentinom Terješkovom i Aleksejem Leonovim. Putin je rekao da je kosmodrom Vastočni uglavnom osmišljen da rešava globalne zadatke i za međunarodnu saradnju iako je lociran na bazi bivše raketne divizije Sovjetskog Saveza.

"Jako bih voleo da se korišćenjem svih studija koje imamo s našim partnerima širom sveta, SAD, Japanom i Evropom krene napred, mirno i sigurno, tako da sarađujemo zajedno i izaberemo oblasti koje bi nam pomogle da približimo naše stavove i možda bolje razumemo jedni druge na Zemlji", rekao je Putin. On je rekao da je to projekat kosmodroma od glavnog prioriteta za Rusiju i da će se obezbediti sve što je potrebno, uključujući infrastrukturu i društveni objekti u toj udaljenoj oblasti da bi se omogućio uspešan rad kosmonauta i naučnika.

Rekao je da se ceo grad gradi oko kosmodroma i izrazio nadu da će taj grad omogućiti udoban život i uslove za rad za one koji se posvete istraživanju svemira. Astronautkinja Valentina Terješkova koja se nalazi na kosmodromu Vostočni rekla je da je zapanjena obimom izgradnje, i zahvalila Putinu za podršku nacionalnoj svemirskoj industriji. Kosmonaut Aleksej Leonov koji je izveo prvu šetnju u svemiru složio se sa svojom koleginicom.

Putin lično nadgleda projekat izgradnje kosmodroma u oblasti Amur. Prvo poletanje s ovog kosmodroma planirano je za 27. april ove godine. Kosmodrom zauzima površinu od oko 700 kvadratnih kilometara i treba da postane prvi nacionalni objekat za lansiranje civilnih letova u svemir, kao i da smanji zavisnost ruske svemirske industrije od svemirskog centra Bajkonur u Kazahstanu.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track