PUTIN OPTUŽIO AMERIKU ZA RAT U SIRIJI: Oni snose svu odgovornost, napadi na Rusiju su retorika
Foto: Profimedia

Bez dlake na jeziku

PUTIN OPTUŽIO AMERIKU ZA RAT U SIRIJI: Oni snose svu odgovornost, napadi na Rusiju su retorika

Planeta -

Za aktuelnu situaciju u Siriji i regionu u celini odgovornost snose pre svega Sjedinjene Američke Države i njihovi saveznici, a njihove optužbe na račun Rusije su politička retorika koja ne uzima u obzir stvarno stanje stvari, izjavio je ruski predsednik Vladimir Putin.

Cilj Moskve jeste da se ne dozvoli da se u Siriji ponovi scenario Libije i Iraka, odakle pre „arapskog proleća“ nije bilo opasnosti od terorizma, rekao je Putin u intervjuu francuskom televizijskom kanalu TF1.

„Rekao bih da je to politička retorika, koja nema mnogo smisla i ne uzima u obzir realno stanje stvari“, odgovorio je Putin na molbu da prokomentariše žestoku retoriku na račun Rusije povodom bombardovanja Alepa, koja uključuje i izjave američkog državnog sekretara i predsednika i šefa diplomatije Francuske.

„Setimo se šta su predstavljali Libija i Irak dok ove države ili državne strukture nisu uništile snage naših zapadnih partnera. To, naravno, nisu bili primeri demokratije u skladu s našim današnjim shvatanjem. Verovatno, moguće je i potrebno bilo uticati na promenu strukture društva, strukture države, strukture vlasti, same prirode vlasti. U svakom slučaju, međutim, tamo uopšte nije bilo znakova terorizma“, istakao je Putin.

„S ovih teritorija nije stizala pretnja ni za Pariz, ni za Azurnu obalu Francuske, ni za Belgiju, ni za Rusiju, ni za Sjedinjene Američke Države. Sada je to izvor terorističke pretnje. Naš cilj je da ne dozvolimo isto to na teritoriji Sirije“, objasnio je Putin.

(Sputnjik)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track