PUTIN PRAVI VOJSKU BUDUĆNOSTI: Sledeći rat vodiće se za UMOVE ljudi
Foto: AP

Ratnici nevidljivog fronta

PUTIN PRAVI VOJSKU BUDUĆNOSTI: Sledeći rat vodiće se za UMOVE ljudi

Planeta -

U Oružanim snagama Rusije formirana je jedinica za informacione operacije, rekao je ministar odbrane Rusije Sergej Šojgu.

"Formirane su jedinice za informacione operacije, što je mnogo efikasnije i jače", naveo je ruski ministar, odgovarajući na pitanje o potrebi obnove uprave koja bi se bavila kontrapropagandom.

"Propaganda treba da bude pametna, obrazovana i efikasna", rekao je Šojgu.

Danas je važnija pobeda u informacionom, nego u klasičnom vojnom sukobu - izjavio je, nakon Šojgua, bivši načelnik Glavnog stožera ruske vojske Jurij Balujevski.

"To je beskrvni sukob, ali efekat zna da bude učinkovitiji od svakog ubojitog oružja jer može da paralizuje sva tela vlasti u državama protivnicama - dodao je oduševljeno Balujevski koji te jedinice naziva "vojnicima nevidljivog fronta".

Šef parlamentarnog Odbora za odbranu Vladimir Šamanov izjavio je da su "informacione snage" važan segment nacionalne odbrane, isto kao i nuklearni i svaki drugi vojni potencijal, jer je "informacioni rat sastavni deo opšte konfrontacije".

"Trebaju nam specijalisti koji otkrivaju inostrane diverzije u elektronskim, novinskim i televizijskim platformama", napomenuo je Šamanov.

Zamenik predsednika Kancelarije za odbranu i bezbednost Veća Federacije Franc Klincevič rekao je da Rusija danas ima puno problema s dezinformacijama koje Zapad ubacuje u ruski informacioni prostor.

"Danas je informacijona konfrontacija u prvom planu. Traje borba za umove i svest ljudi", utvrdio je Klincevič.

(Jutarnji.hr)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja