(VIDEO) PUTIN PRODAJE MOĆNO ORUŽJE ERDOGANU: Ovaj dogovor je noćna mora za NATO!
Foto: AP

Pregovori u toku

(VIDEO) PUTIN PRODAJE MOĆNO ORUŽJE ERDOGANU: Ovaj dogovor je noćna mora za NATO!

Planeta -

Turska je blizu zaključenja dogovora sa Rusijom o kupovini moćnog S-400 sistema protivvazdušne odbrane.

O ovoj temi će na sastanku u Sočiju, 3. maja, razgovarati predsednici Rusije i Turske Vladimir Putin i Redžep Erdogan, rekao je turski ministar odbrane Fikri Isik.

"Posle razgovora Erdogana i Putina trebalo bi da dođe do sledećih koraka o kupovini ruskog raketnog sistema. Dogovor je u finalnom stadijumu, ali to ne znači da ćemo ugovor potpisati sutra. Međutim činjenica je da Turskoj treba sistem protivvazdušne odbrane", rekao je Isik za turske medije.

Turska se odlučila za ruski sistem jer im NATO navodno nije ponudio "finansijski odgovarajuću" alternativnu ponudu, objavila je pak ruska agencija TAS S.

Sistem S-400 Trijumf smatra se jednim od najnaprednijih sistema protivvazdušne odbrane u svetu, koji ima mogućnost rušenja neprijateljskih aviona i balističkih projektila. U sastavu ruskih vojnih snaga nalazi se od 2007. godine, a mogućnost delovanja sistema varira od dalekometnog pa do gađanja meta na kratkom dometu, zavisno o projektilima koje koristi (40N6 ima domet od 400 kilometara, 48N6 do 250 km, 9M96E2 do 120 km, a 9M96E do 40 km).

Prema ruskim podacima S-400 može istovremeno uhvatiti da uhvatiti i 300 meta i ispali do 72 projektila. Cena sistema je u skladu sa njegovim mogućnostima, paprena.

Za jednu operativnu jedinicu sa 112 projektila i pratećim vozilima treba izdvojiti 400 miliona dolara. Sigurni kupac sistema za sada je samo Kina, iako je i Indija zainteresovana za S-400.

Inače, ova vest dolazi u trenutku kad su odnosi NATO pakta, čiji je Turska član, i Rusije na prilično niskom nivou. Istovremeno predsednik Erdogan je na referendumu ojačao vlastiti položaj i potencijalno produžio svoju vladavinu. Zanimljivo je podsetiti da su Rusi u svojoj sirijskoj bazi Latakia rasporedili jedan S-400 sistem, posle rušenja njihovog bombardera Suhoj Su-24M od strane turskih vazdušnih snaga.

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Sila 8 Tu-160: Za njega kažu da je ruski "Beli labud"!

(avaz.ba)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja