PUTIN SLAVI 64 ROĐENDAN: Ovo su najneverovatniji pokloni koje je ikada dobijao
Foto: AP

Od krokodila do sablje

PUTIN SLAVI 64 ROĐENDAN: Ovo su najneverovatniji pokloni koje je ikada dobijao

Planeta -

Predsednik Rusije Vladimir Putin će sutra proslaviti 64. rođendan.

Govoreći o samoj proslavi rođendana, portparol ššefa države Dmitrij Peskov rekao je novinarima da će predsednik Putin to učiniti u krugu rođaka i prijatelja.

Među poklonima koje je do sada dobijao od ššefova držžava su retka knjižževna izdanja, kopija Monomahove kape, tigar, pa čak i krokodil. U čast ruskog lidera, predsednik Indonezije je uz gitaru otpevao „Happy Birthday to You“, a kolege iz Japana i Kine su mu poklonili japansko piće sake i tortu.

U kolekciji poklona se nalaze i kopija kape Monomaha, koju su napravili ruski juveliri, i karta federalnih okruga napravljena od uralskog poludragog kamena jaspisa. Interesantan je i poklon predsednika Moldavije od kojeg je Putin, naime, dobio žživog krokodila sa posvetom: „Krokodil - jedina žživotinja koja ne ide unazad“.

Za svoj 58. rođendan Putin je na poklon dobio mladunče tigra staro dva i po meseca po imenu Mašša, koja danas žživi u zoo-vrtu u Gelendžiku. Za ššezdeseti rođendan, Putin je od ruskog premijera Dmitrija Medvedeva dobio na poklon knjigu Aleksandra Benua o Carskom selu iz 1910. godine.

Među poklonima su i fudbalska lopta zlatne boje, koju su predsedniku dali fudbaleri CSKA u čast osvajanja Kupa UEFA u sezoni 2004/2005, i 11 od 30 tomova sabranih dela Aleksandra Solžženjicina, poklon njegove udovice Natalije.

I za kraj, kralj Bahreina Hamad ben Isa el Halif je proššle godine predsedniku Putinu poklonio „Mač pobede“, napravljen od čelika iz Damaska i plemenitih metala, koji je naručio za sebe lično.

Kada je reč o samim poklonima, najveći deo njih se tradicionalno čuva u predsedničkoj biblioteci, dok Putin samo neke poklone, dobijene od ličnih prijatelja, zadržžava za sebe.

via GIPHY

SREĆAN ROĐENDAN, PREDSEDNIČE: Putin napunio 63. godine, a ovako će ih proslaviti

(FOTO) PUTIN DAO 7 GOLOVA NA SVOJ ROĐENDAN: Igrao hokej protiv zvaničnika i tajkuna

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track