PUTIN TESTIRA MOĆ: U Rusiji se danas održavaju parlamentarni izbori
Foto: Profimedia

Nikad jači

PUTIN TESTIRA MOĆ: U Rusiji se danas održavaju parlamentarni izbori

Planeta -

Jedina nepoznanica je s koliko razlike će vladajuća Jedinstvena Rusija pobediti i koliko će mesta osvojiti u Državnoj dumi

MOSKVA - U najvećoj državi na svetu danas se održavaju parlamentarni izbori, na kojima postoji samo jedna nepoznanica: sa kolikom prednošću će pobediti vladajuća stranka - Jedinstvena Rusija. Predsednik Rusije Vladimir Putin je, uprkos sankcijama uvedenim posle aneksije Krima, nikad jači i ima podršku čak 80 odsto građana, pokazala su poslednja istraživanja javnog mnjenja.Na proteklim izborima 2011. njegova Jedinstvena Rusija osvojila je 238 od ukupno 450 mesta u Državnoj dumi, donjem domu parlamenta.Privid slobodeIstovremeno, biće održani izbori za regionalne vlasti i opštinski izbori, a pravo glasa ima 112 miliona građana. U Dumu će, prema poslednjim istraživanjima, osim Jedinstvene Rusije ući još i Komunistička partija Genadija Zjuganova, Liberalno-demokratska stranka Vladimira Žirinovskog i Samo Rusija Sergeja Mironova.- Vlasti su stvorile privid da su izbori slobodni i demokratski, da se održavaju prema zapadnim standardima. Ali to je lažna slika - kaže Mihail Kasjanov, lider opozicione stranke PARNAS i bivši premijer.Kasjanov, jedan od najžešćih Putinovih protivnika, godinama tvrdi da je meta ucena i pretnji. Ranije ove godine Kasjanov je bio zvezda porno-filma u kome ima seks sa udatom Britankom poreklom iz Rusije.

Glasali... Na Dalekom istoku izbori već održani
Glasali... Na Dalekom istoku izbori već održani

Dan uoči izbora vladala je izborna tišina, a Putin je u četvrtak pozvao građane da izađu i pokažu svoj stav. Putin se zbog toga juče oglasio u javnosti povodom dešavanja u svetu, a poseban osvrt je dao na kampanju za predsedničke izbore u Americi. On je izjavio da se u američkoj predsedničkoj kampanji koristi negativna slika Rusije kako bi se manipulisalo javnim mnjenjem.Izbori od 170 miliona $- Što se tiče upotrebe Rusije i ruskog predsednika u predsedničkoj kampanji u SAD, želeo bih da verujem da se radi o sve većem uticaju i značaju Rusije. Vidimo pokušaje da se oživi imidž „imperije zla“, koji se koristi za zastrašivanje mase. Rusija će podržati svakog kandidata u svakoj zemlji koji želi da sa Rusijom izgradi dobrosusedske i partnerske odnose - rekao je Putin.Prema zvaničnim podacima, izbori će najveću zemlju na svetu koštati 170 miliona dolara.

Prvi izbori posle referendumaAMERIKA NE PRIZNAJE IZBORE NA KRIMUSAD ne priznaju legitimitet predstojećih parlamentarnih izbora na Krimu, saopšteno je iz Stejt departmenta.- SAD ne priznaju legitimitet, niti će priznati ishod izbora koje organizuje Ruska duma na okupiranom Krimu 18. septembra - navodi se u saopštenju portparola Stejt departmenta Džona Kirbija.Dve i po godine nakon što je Moskva pripojila ukrajinsko poluostrvo, građani će danas prvi put imati priliku da biraju poslanike za ruski nacionalni parlament.- Naš stav o Krimu je jasan: poluostrvo ostaje sastavni deo Ukrajine - rekao je Kirbi i dodao da sankcije uvedene Rusiji zbog pripajanja Krima neće biti ukinute sve dok se kontrola nad Krimom ne vrati Ukrajini.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track