PUTIN TRLJA RUKE: Srbi, okrenite se Moskvi!
Foto: Profimedia

Bregzit je velika pobeda Rusije

PUTIN TRLJA RUKE: Srbi, okrenite se Moskvi!

Planeta -

Najveći dobitnik referenduma je predsednik, Rusije, a nakon slabljenja EU on će se okrenuti vezama s našom zemljom, tvrde analitičari

Evropska unija je najveći gubitnik nakon odluke Britanaca da napuste tu zajednicu, ali najveći dobitnik je ruski predsednik Vladimir Putin, tvrde političari i analitičari. Srbi bi sada mogli da se potpuno okrenu Moskvi!Bivši ambasador SAD u Moskvi Majkl Makfaul među prvima je rekao da je Putin pobednik.Slabe privrede- Šokiran sam zbog glasa za bregzit! Gubitnici su EU, Britanija, Amerika, svi oni koji veruju u neophodnost jake, ujedinjene i demokratske Evrope. Najveći pobednik je Putin. Iskreno čestitam ruskom predsedniku na ovoj pobedi. Ovim je ispunjen jedan od njegovih glavnih spoljnopolitičkih ciljeva - rekao je on.Sam Putin je odbacio ovakve spekulacije komentarišući izjavu britanskog premijera Dejvida Kamerona o tome kako će pozdraviti bregzit.

- Rusija nije imala nikakav uticaj na odluku Britanije. Kameronove tvrdnje nisu imale nikakvo utemeljenje. Kada je reč o ishodu glasanja, verujem da je britanskim građanima jasno zašto se ovo dogodilo. Niko ne želi da hrani i subvencioniše slabije privrede, izdržava druge države i čitave narode. Ljudi žele da budu nezavisniji - rekao je ruski predsednik.Bregzit će imati i pozitivne i negativne posledice po Rusiju i svet, dodao je on, ali ta situacija će se popraviti u bliskoj budućnosti.Politički analitičar Dragomir Anđelković kaže da će se Rusija, posle ovakvog ishoda referenduma u Britaniji, potruditi da ojača ekonomske i političke veze sa Srbijom.Geopolitika- Objektivno, Moskva će sad više da se zanima Srbijom. Našoj zemlji je ovim povećan geopolitički značaj i mi smo potrebniji EU nego ona nama kako bi dokazali sprovodljivost koncepta. S druge strane, Rusija će se truditi da pojača veze, ekonomske i političke, sa Beogradom. Bregzit je ukazao na probleme u EU, na šta i Putin sada skreće pažnju - ocenio je Anđelković.Politički analitičar Đorđe Vukadinović kaže da bregzit neće uticati ni na odnose sa EU, ni na odnose s Rusijom.- Rusija je sigurno zadovoljna, Srbija im sada jeste interesantnija, ali ne treba očekivati neki čarobni štapić. Moskva se ni do sada nije previše pretrgla oko Beograda, ali činjenica je da nam treba bolja saradnja s Kinom i Rusijom. Evropski put je ćorsokak, a sad će to biti u još većoj meri.

EKONOMIJA Velika korist za rusku privreduZA 24 SATA RUSIJI 2,46 MILIJARDI $Rusija je računovodstveno prihodovala 2,46 milijardi dolara u protekla 24 sata zbog odluke Velike Britanije da napusti Evropsku uniju, prenosi portal Intelinjuz. Rusija je od 2006. godine nagomilala ogromne rezerve zlata, a cena tog plemenitog metala je, na vest o „bregzitu“, znatno skočila. Međutim, udeo funte u deviznim rezervama Rusije je isto tako veliki, a njena vrednost je danas drastično pala po objavljivanju rezultata referenduma.Zahvaljujući „bregzitu“, Rusija je na zlatnim rezervama zaradila 3,7 milijardi dolara, a njihova vrednost je početkom ove nedelje iznosila 54 milijarde dolara. Nažalost, najveći deo te zarade je odmah nestao zbog sunovrata vrednosti funte, koja je u elektronskom trgovanju, između zatvaranja berze 23. juna i otvaranja 24. juna, pala za 8,3 odsto.

ANKETA GRAĐANASRBI UZ BRITANCE, IAKO HOĆE U EU!1. Da li vas je obradovala vest da je Britanija izašla iz EU?2. Da li Srbija posle „bregzita“ treba da nastavi svoj put ka EU?Milenko Ilinčić (53) poljoprivredni inženjerBio sam srećan kada sam čuo da je Britanija izašla iz EU. Tamo niko nije usrećio. Zato ni Srbija ne treba da ulazi.Milen Milosavljević (47) trgovacRadujem se tome što je Britanija napustila EU. Srbija nikada nije ni trebalo da pođe ka EU.Mirjana Ristić (49) poljoprivrednikNe volim Engleze, ali oni su uvek samostalno krojili svoju politiku. Ne treba nam EU.Dušan Veličković (21) studentMislim da su Britanci pametno postupili. Protiv sam ulaska u EU jer treba da vodimo samostalnu politiku.Dragana Marinković (77) penzionerBritanci su doneli dobru odluku, ali mislim da za našu dobrobit Srbija treba da nastavi svoj put ka EU.Bojan Palada (28) privatnikZačudilo me je što su Britanci izašli iz EU. Ne treba da idemo u EU, nego da idemo ka Rusiji.Jelena Kecman (37) specijalista u nabavciObistinila se ona priča da dok Srbija uđe u EU, ona će se raspasti. Pitanje je šta zapravo EU predstavlja.Miloš Bogdanovski (33) fizioterapeutDobro je što je Britanija napustila EU. Srbija nikad nije ni trebalo da ide ka ulasku, a sada će taj put biti još teži.Marija Perić (33) ekonomistaNisam sigurna da je Britanija donela pametnu odluku. Treba da nastavimo ka ulasku u EU.

Miror... Izašli smo
Miror... Izašli smo

Britanska štampaSpecijalna izdanjaSve britanske dnevne novine štampale su specijalno izdanje juče rano ujutro kako bi objavile vest dana da je većina građana na referendumu odlučila da Velika Britanija napusti EU.U izveštajima se ističe da je u pitanju istorijski referendum, a da su se glasači odlučili za veću kontrolu ekonomije svoje zemlje, kao i granica, što je izazvalo zemljotres u stabilnosti i jedinstvu kontinentalnog dela Unije. Na naslovnim stranama dominiraju Boris Džonson i Najdžel Faradž, glavni zagovornici „bregzita“.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track