PUTIN U HRAMU, ANGELA I TRAMP NA PLAŽI: Evo gde svetski lideri slave najveći hrišćanski praznik!
Foto: Profimedia

HIT

PUTIN U HRAMU, ANGELA I TRAMP NA PLAŽI: Evo gde svetski lideri slave najveći hrišćanski praznik!

Planeta -

Razlike Dok šef Rusije Uskrs obeležava na liturgiji u crkvi, američki predsednik ga provodi na sunčanoj Floridi, nemačka kancelarka na italijanskom ostrvu

Najradosniji hrišćanski praznik Uskrs ove godine svi hrišćani proslavljaju istog dana, pa je to slučaj i s većinom najmoćnijih svetskih lidera.Međutim, dok će neki praznik provesti u porodičnom domu ili hramu, ima i onih koji više vole da otputuju i uživaju na plaži.Liturgija u crkviRuski predsednik Vladimir Putin i premijer Dmitrij Medvedev svake godine zajedno prisustvuju ponoćnoj uskršnjoj službi u Hramu Hrista Spasitelja u Moskvi, a najavljeno je da će to uraditi i ove godine. Prema običaju, pred oko pet hiljada vernika liturgiju će služiti patrijarh moskovski i cele Rusije Kiril.Američki predsednik Donald Tramp veći deo uskršnjeg vikenda provešće u svom luksuznom odmaralištu u Palm Biču na Floridi. „Prva porodica SAD“ u nedelju ujutro, u 11 sati po lokalnom vremenu, prisustvovaće uskršnjoj liturgiji u Episkopalnoj crkvi Betezda kraj mora. To je ista crkva u kojoj su se Donald i Melanija venčali 2005. i gde su krstili svog sina Barona. U nedelju po podne Tramp će se vratiti u Belu kuću, gde je za ponedeljak najavljena tradicionalna potraga za uskršnjim jajima (tradicija je počela još 1878).

Godinama na Iskiji... Angela Merkel i njen suprug Joakim Sauer
Godinama na Iskiji... Angela Merkel i njen suprug Joakim Sauer

Spa-centri i pilates

Najmoćnija žena sveta i nemačka kancelarka Angela Merkel na čelu je Hrišćansko-demokratske unije (CDU), ali uskršnje praznike obeležava manje tradicionalno od većine kolega. Više od decenije, ona i njen suprug Joakim Sauer uskršnji odmor koriste da otputuju na ostrvo Iskija, nedaleko od Napulja, pa se pretpostavlja da će to uraditi i ove godine. Oni najčešće uživaju u spa-centrima, ali i u zajedničkim časovima pilatesa. Naravno, sve u hotelu s pet zvezdica.
Dolazak u episkopalnu crkvu... Donald i Melanija Tramp
Dolazak u episkopalnu crkvu... Donald i Melanija Tramp

U kapeli Svetog Đorđa

Britanska kraljica Elizabeta II Uskrs provodi u porodičnom krugu, ali ujutro obavezno prisustvuje liturgiji u kapeli Svetog Đorđa u Vindzorskom zamku. Njena pres-služba je najavila da, iako kraljica ne učestvuje u potrazi za jajima, taj običaj biće održan u svim njenim palatama, a u njemu će učestvovati deca, među kojima će biti i princ Džordž i princeza Šarlota.

Rimu i graduPAPA NA TRGU SVETOG PETRAPoglavar Rimokatoličke crkve i vladar Vatikana papa Franja u nedelju će, kako je najavljeno, održati liturgiju na Trgu Svetog Petra, gde će održati govor „gradu i svetu“ ili „Urbi et Orbi“. Papa je na Veliki četvrtak obišao zatvor Palijano, gde je oprao i celivao noge 12 zatvorenika.

POGLEDAJTE BONUS VIDEO: (KURIR TV) VASKRS je najveći hrišćanski praznik, POGLEDAJTE i zašto?

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja