PUTIN UPOZORIO RUMUNIJU I POLJSKU: Okrenućemo rakete prema vama zbog štita koji pravite
Foto: Profimedia

Zahuktavanje sukoba

PUTIN UPOZORIO RUMUNIJU I POLJSKU: Okrenućemo rakete prema vama zbog štita koji pravite

Planeta -

Ruski predsednik Vladimir Putin je upozorio Rumuniji i Poljsku da se mogu naći u dometu ruskih raketa jer su postavile elemente raketnog štita koji Moskva smatra pretnjom za njenu bezbednosti.

Putin je izdao najoštrije upozorenje zbog raketnog štita, rekavši da je Moskva u više navrata objavila da bi mogla da preduzme korake odmazde, ali da su Vašington i njegovi saveznici ignorisali to upozorenje.

Ranije ovog meseca je američka vojska - rekavši da je štit potrebno da se zaštite od Irana a ne Rusije - uključila rumuniju kao deo štita. Radovi se odvijaju i na pravljenju drugog dela štita u Poljskoj.

"Ako ljudi u Rumuniji jednostavno nisu znali šta znači biti u unakrsnom položaju, onda danas ćemo biti primorani da sprovedemo određene mere da bi se osigurala naša bezbednost", rekao je Putin na konferenciji za novinare u Atini."To će biti isti slučaj sa Poljskom", rekao je on.

Poljaci odgovaraju Putinu: Džaba nam pretiš

Šef poljske diplomatije Vitold Vaščikovski odbio je tvrdnje predsednika Rusije Vladimira Putina da će Rusija morati nešto da učini povodom američkog antiraketnog štita u Rumuniji i Poljskoj jer, po rečima Vaščikovskog, Rusija Poljskoj neprestano preti već godinama, a antiraketni štit je samo odgovor Poljske na agresivne pokušaje Rusije da radikalno prekroji arhitekturu bezbednosti u Evropi.

"Pretnje nam upućuju godinama. Upravo štit je odgovor, američko prisustvo je odgovor. Nije to tako da mi nešto odlučujemo na šta Rusija odgovara. Rusija je ta koja menja karakter medjunarodnih odnosa, Rusija je ta koja nastoji da prekroji arhitekturu bezbednosti u Evropi. Mi odgovaramo na agresivne postupke Rusije", rekao je danas Vaščikovski poljskoj privatnoj televiziji TVN24.

Putin nije precizirao koje će akcije Rusija primeniti, ali je insistirao da nije napravio prvi korak, samo reaguje na poteze Vašingtona. "Nećemo preduzeti nikakvu akciju dok ne vidimo raketa u oblastima koje su nam u susedstvu."

On je rekao da argument da je projekat protiv Irana nemaju nikakvog smisla, jer je postignut međunarodni dogovor o suzbijanju nuklearnog programa Teherana. "Rakete koje će formirati štit mogu lako doći do ruskih gradova", rekao je on.

"Kako mogu da ne stvaraju opasnost za nas?" upitao jer Putin. On je izrazio nezadovoljstvo što pritužbe Rusije na raketni štit nisu usvojene.

"Ponavljali smo kao mantru da ćemo biti prinuđeni da odgovorimo... Niko ne želi da nas čuje. Niko ne želi da vodi pregovore sa nama."

"Što se tiče Krima, smatramo da je ovo pitanje zauvek zatvoreno", rekao je Putin. "Rusija neće voditi bilo kakve razgovore sa bilo kim na ovu temu."

Ruski lider se dotakao odnosa sa Turskom, rekavši da je spreman da razmotri ponovno uspostavljanje odnosa sa Ankarom, ali to bi zahtevalo prvi korak Turske, a do sada nije bilo ni traga od toga.

(Indipendent/Beta)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track