PUTIN ZA DOGOVOR O LETOVIMA NAD BALTIKOM : Savet Rusija-NATO posle samita Alijanse u Varšavi

PUTIN ZA DOGOVOR O LETOVIMA NAD BALTIKOM : Savet Rusija-NATO posle samita Alijanse u Varšavi

Planeta -

MOSKVA - Savet Rusija - NATO biće održžan posle samita Alijanse u Varššavi koji je planiran za 8. i 9. jun, izjavio je danas ruski predsednik Vladimir Putin.

Nakon sastanka s predsednikom Finske Saulijem Ninisteom, Putin je rekao da će ministarstvima odbrane i inostranih poslova naložžiti da pokrenu pitanje o sistemu mera za zašštitu avio-bezbednosti u Baltičkom regionu na Savetu NATO - Rusija.

„Podsetiću da ne lete samo ruski avioni iznad Baltika bez uključenih odgovarajućih uređaja za raspoznavanje, nego i avioni svih zemalja NATO. Broj letova zemalja NATO iznad Baltika dva puta je veći od broja letova ruske avijacije. To nismo mi izmislili, to je statistika", rekao je Putin, prenosi Sputnjik.Ruski predsednik se složžio s predlogom finskog kolege da se razradi sistem mera avio-bezbednosti u Baltičkom regionu.

Predsednik Finske predložžio je Putinu da se dogovore da avionima kojima su isključeni uređaji za signalizaciju budu zabranjeni letovi iznad Baltičkog mora. „Govorio sam o situaciji u regionu Baltičkog mora zbog toga što nam je poznato da u baltičkim i drugim zemljama postoje strahovanja od Rusije. S druge strane, Rusija NATO vidi kao veliku pretnju. Tako nastaje začarani krug. Kako bi se on prekinuo, ključna reč je poverenje. Za građenje tog poverenja važžno je da se malim koracima krećemo napred", rekao je finski predsednik nakon razgovora s Putinom.

Prema njegovim rečima, jedan od tih malih koraka mogao bi da bude rad na izbegavanju incidenata.„Zbog toga sam pokrenuo pitanje o letovima avijacije s isključenim transponderima. Svima nam je poznato da su takvi letovi u određenoj meri rizični. Zato sam predložio da se u regionu Baltičkog mora postigne sporazum o tome da ti transponderi uvek moraju da budu uključeni“, rekao je Niniste.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track