PUTINU OTVORENA VRATA REGIONA: Rusija preko Sirije postaje moćna kao nekada Sovjetski savez!
Foto: AP

Mišljenje analitičara

PUTINU OTVORENA VRATA REGIONA: Rusija preko Sirije postaje moćna kao nekada Sovjetski savez!

Planeta -

Ruska intervencija u Alepu i pobeda Donalda Trampa u SAD otvaraju Vladimiru Putinu vrata regiona i vraćaju Moskvu u centar međunarodnih zbivanja.

Mnogi analitičari smatraju da je dolazak Donalda Trampa na čelo Amerike možda početak ere u kojoj će Rusija dostići snagu i moć nekadašnjeg SSSR-a.

Donald Tramp, Foto: Reuters
Donald Tramp, Foto: Reuters

Stručnjak za rusku politiku Edvard Lukas, analizirajući međunarodne odnose, piše da je restauracija SSSR-a u toku, a da Amerika ne planira ništa da uradi da to spreči. Čak se novoizabrani predsednik SAD zalaže za što bolje odnose s Kremljom, a nedavno je izjavio da je "ludost" istovremeno napasti i džihadiste i sirijsku vojsku jer bi to moglo da dovede do rata s Rusijom, čemu se on oštro protivi.

Putinu u prilog ide i najava sirijskog predsednika Bašara al Asada da je spreman na saradnju sa Trampom.

Bašar al Asad, Foto: Reuters
Bašar al Asad, Foto: Reuters

Istovremeno, u Evropi proruski kandidati pobeđuju na izborima u Bugarskoj i Moldaviji, čime se ruski uticaj ponovo širi ka delovima Evrope koji su u vreme hladnoratovskih odnosa bili okrenuti Kremlju.

NATO PILOT U RUSKOM AVIONU: Evo zašto se Zapad plaši novog bugarskog predsednika

Pored toga što joj se kockice slažu na međunarodnom planu, Moskva na terenu pokazuje nadmoć. Danonoćna bombardovanja delova Alepa koje kontrolišu pobunjenici pokazala su svu razornu moć ruskog arsenala.

Alep, Foto: AP
Alep, Foto: AP

Upravo zahvaljujući ruskoj intervenciji, Asadove snage prvi put su u prednosti u odnosu na pobunjenike i džihadiste, piše "Ekonomist".

(Economist)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track