RAĐA SE ČETVRTI RAJH U EVROPI: Bude se NEONACISTI Nemačke, Švedske, Grčke...i sve ih je više
Foto: Reuters

Upozorenje

RAĐA SE ČETVRTI RAJH U EVROPI: Bude se NEONACISTI Nemačke, Švedske, Grčke...i sve ih je više

Planeta -

Rasističke i fašističke organizacije se šire iz Nemačke u Grčku na talasu reakcija protiv institucija Evrope.

Demonstranti naoružani sa zastavama i transparentima sa sloganima poput "podrži svoju rasu" postali su uobičajni u gradovima kontinenta. Neonacističke grupe tvrde njihovo članstvo raste a izveštaji govore o rastu desničarskog nasilja.

Bes zbog migranatske, ekonomskih teškoća, terorizma i razočarenja zbog manjkavosti EU podstiče porast novog talasa nacizma. U Nemačkoj se povećava broj neonacista koji razočarani hrle u organizacije kao što su Nacionalna demokratska partija (NPD) i Die rehte.

Foto Reuters
Foto Reuters

Vrhovni sud je pokušao da zabrane NPD, definišući da grupa ima "srodnosti sa nacional-socijalizmom".Ovog vikenda članovi Die rehte su marširali kroz centar grada u Lajpcigu, a primećena je sve veća podrška ovoj grupi od njihovog formiranja 2011. godine.

Neonacističke grupe su podstaknute besom zbog nemačka kancelarke Angele Merkel i napada migranata koji su poljuljali naciju, uključujući i izbeglicu koji izboo svoju devojku 30 puta. Mašući zelenim zastavama neonacisti Nordijskog pokreta otpora takođe ubrzano napreduju preko Švedske, Finske, Norveške i Danske.

Tri člana organizacije nedavno su uhapšena zbog učešća u napadu bombama na izbegličke centre u februaru.Demonstranti su ubili prolaznika u centru Helsinkija koji je pljunuo na jedan od njihovih transparenata nazvavši to "brzim disciplinovanjem".

Čak i Britanci vide opasnost od neonacista nakon što je poslanik Džo Koks ubijen od strane organizacije ekstremne desnice "Nacionalna akcija" Tomasa Mejra.U međuvremenu, u Grčkoj zloglasna "Zlatna zora" raste i četvrta je po veličini partija u grčkom parlamentu.

Trinaestorici članova "Zlatne zore" se od aprila 2015. sudi zbog ubistva anti-fašističkog repera Pavlosa Fisasa.U Slovačkoj se takođe vidi porast neonacizma, nakon što je partija "Naša Slovačka" osvojila 14 mesta na parlamentarnim izborima.

Politička analitičarka Atlantskog saveta Alina Polakova smatra ove pokrete "subkulturom" i kaže da se vodi borba kako bi se zaista razumelo kolik su njihovi uticaji i veličina.

"Mnoge od ovih političkih organizacija postoje mnogo godina i sada se desio savršen vetar koji ih je pogurao u glavne tokove. Sve to ide sa ekonomskom krizom, izbegličkom krizom, a takođe je povezano sa pretnjom terorizma", objasnila je ona.

(Daily Star)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track