ŠOKANTNO: SAD koriste diskete iz 70-ih za upravljanje nuklearnim projektilima
Foto: Profimedia

Zastarele tehnologije

ŠOKANTNO: SAD koriste diskete iz 70-ih za upravljanje nuklearnim projektilima

Planeta -

U američkim federalnim agencijama radije troše novac iz budžeta na održavanje nego na poboljšanje sistema, pa tako Pentagon i dalje koristi flopi diskove, stare i 50 godina, za upravljanje nuklearnim projektilima.

Da američka vlada i dalje koristi zaboravljene tehnologije obelodanjeno je u nedavno objavljenom izveštaju jedne vladine agencije.

Navodi se da je budžet za IT modernizaciju opao za 7,3 milijardi dolara od 2010. godine, dok su operativni troškovi nastavili da rastu.

Od pregledanih 7.000 IT investicija, u većini slučajeva (5.223) nije potrošen ni peni na unapređenje sistema.

Čak se došlo do neverovatnog saznanja da se diskete, koji odavno nisu u upotrebi, koriste za upravljanje američkim nuklearnim snagama. Kompjuterski sistem od koga zavise nuklearne bombe i rad tankera, između ostalog, radi na kompjuterima iz 70-ih godina. Pentagon planira do 2017. godine da ih se otarasi.

Još starije tehnologije koristi ministarstvo finansija, međutim, kako se navodi u izveštaju, tamo ne planiraju da se modernizuju u skorije vreme. Sistem kojim se prate računi poreskih obveznika star je 56 godina.

To su samo neki od primera, i u drugim vladinim sektorima nije ništa drugačije. Izveštaj na kraju zaključuje da je neophodno da se osmisli konkretan plan kojim će se modernizovati IT sistem federalnih agencija, kao i rok do koga se mogu potpuno zameniti stari, dotrajali sistemi i programi.

via GIPHY

(RT)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track