RADIKALAN PREDLOG BIVŠEG GUVERNERA BANKE ENGLESKE: EU je u teškoj krizi, Nemačka da je napusti
Foto: Fonet/AP

Stanje sve teže

RADIKALAN PREDLOG BIVŠEG GUVERNERA BANKE ENGLESKE: EU je u teškoj krizi, Nemačka da je napusti

Planeta -
Jednog dana, nemački glasači mogli bi da se pobune protiv situacije koja im je nametnuta zbog potrebe da se pomogne slabijoj braći, a nesumnjivo najlakši način da se podeli evrozona je da Nemačka jednostavno digne ruke od svega i izađe.

Nemačka treba da razmotri napuštanje Evropske unije, jer će trenutno stanje stvari dovesti ne samo do ekonomske već i političke krize. To smatra Lord Mervin King, nekadašnji guverner Narodne banke Engleske, koji je svoje viđenje podelio u knjzi u izdanju “Telegrafa”.

- Monetarna unija je stvorila sukob između centralizovane elite s jedne strane i snaga demokratije na nacionalnom nivou s druge - piše King.

Kao guverner Narodne banke Engleske od 2003. do 2013, Lord King poseduje iskustvo iz prve ruke o monetarnoj politici kao deo “centralizovane elite”.

Međutim, nekadašnji guverner je sada promenio ploču i postao veoma kritičan prema Evropskoj uniji za koju smatra da je “neupotrebljiva”.

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Usvajanjem jedinstvene valute, Lord King tvrdi da su se razlike među ekonomijama u Evropi produbile, jer uobičajeni monetarni mehanizmi koje zemlje koriste nisu dostupni.

To je stvorilo situaciju u kojoj jaka Nemačka podržava slabije južne evropske države.

Dalje, takva situacija dovela je do ogorčenosti nemačkih birača i naposletku do restriktivnih mera štednje u državama kao što je Grčka. To je, zauzvrat, dovelo i do ogorčenosti Grka.

Štaviše, nametnute dugove date kao spasonosna inekcija je gotovo nemoguće vratiti, što grčku ekonomiju baca još dublje u ambis.

Zbog mera štednje Grčka ne može da poboljša trgovinski deficit i stoga dalje pozajmljuje novac i ulazi u začarani krug.

“Depresivno je gledati kako se zemlje evrozone svađaju oko toga koliko novca treba pozajmiti Grčkoj da bi vratila prethodne dugove. Takvo nerazumevanje između ministara finansija u Briselu ljuti nezaposlene ljude na ulicama država kao što je Španija, što kasnije dovodi i do uzdizanja ekstremnih partija poput radikalnih levičara “Sirize” u Grčkoj ili Nacionalnog fronta u Francuskoj”, piše King.

On napominje i da EU na taj način ne podstiče samo ekonomske već i probleme političke prirode.

“U potrazi za mirom, elita u Evropi, SAD i međunarodne organizacije poput MMF-a samo su posejali seme podela u Evropi i stvorili podršku za ekstremne političke partije i kandidate. Jedino rešenje da Grčka krene napred, ukoliko joj se ne oprosti dobar deo duga, jeste da devalvira svoju valutu”, dodaje u knjizi.

Ipak, i sam nekadašnji guverner priznaje, da oproštaj duga južnim zemljama vrlo verovatno nikada neće biti u opticaju. Nemci nikada neće prihvatiti prosto otpisivanje duga.

Za izlazak iz takvog začaranog kruga, King predlaže radikalne mere - Nemačka treba da napusti EU.

Temeljne razlike između država i politička cena prihvatanja poraza postale su prevelike. Nemačka se suočava sa užasnim izborom. Treba li da podrži slabiju braću iz evrozone i tako nametne velike troškove na leđa svojih poreskih obveznika, ili da zaustavi projekat monetarne unije širom Evrope? Pokušaj da se pronađe izbalansirano rešenje izgleda ne uspeva.

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Jednog dana, nemački glasači mogli bi da se pobune protiv situacije koja im je nametnuta zbog potrebe da se pomogne slabijoj braći, a nesumnjivo najlakši način da se podeli evrozona je da Nemačka jednostavno digne ruke od svega i izađe.

To je ipak radikalan predlog i prema lordu Kingu - malo verovatan. Verovatniji uzrok rascepa biće to što će glasačima sa juga Nemačke teret masovne nezaposlenosti i emigracije talentovanih mladih ljudi jednostavno postati pretežak.

Kingovi antievropski argumenti dolaze u ključnom periodu za sudbinu Britanije u Evropi, i u susret referendumu za ostanak u EU koji se održava 23. juna. Ostaje da se vidi hoće li se posle toga mišljenje lorda Kinga promeniti, ili makar pokolebati.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track