RAT DOLAZI, A MI NISMO SPREMNI Britanski admiral upozorava: Rusi ulažu u vojsku! Moramo biti uz SAD
Foto: Wikipedia

Bivši šef kraljevske mornarice

RAT DOLAZI, A MI NISMO SPREMNI Britanski admiral upozorava: Rusi ulažu u vojsku! Moramo biti uz SAD

Planeta -

Admiral Alan Vilijam Vest, nekadašnji šef britanske mornarice, upozorio je na mogući konflikt ujedno opisujući da je svet opasniji i haotičniji nego kada je on služio u mornarici.

Govoreći o eskalaciji rata on upire prstom na Rusiju, Kinu i Bliski istok.

"Ako ne povećamo ulaganja u vojsku Britanija je u opasnosti!", kaže admiral Vest.

Veteran Foklandskog rata smatra da je britanska vojska i avijacija ispod nivoa na kom bi trebalo da bude. On ističe da je "nacionalna sramota" nedostatak adekvatnih brodova u sklopu britanske mornarice.

"Ako Eu krene da se raspada, a stvari krenu loše u Evropi, što mislim da može da se dogodi, moraćemo možda da branimo granice naše zemlje", reko je Vest i dodao:

"Ako pogledate tenzije u svetu videćete da je svet mnogo haotičniji i opasniji neko ikad u mojih 50 godina službe u kraljevskoj mornarici. Tokom Hladnog rata takođe je kao sad pretilo nuklearnim uništenjem. Ali su stvari ipak bile stabilnije. Sada je sve krhko. Mnogo je opasnije."

On upozorava da Rusi ulažu u osavremenjivanje nuklearnog naoružanja i da nije sigurno koje su namere Moskve.

Takođe admiral Vest kaže da Kina nastavlja da sprovodi svoje težnje u Južnom kineskom moru uprkost protivljenju SAD.

"Nisam siguran da možemo pustiti Amerikance same u tome. Moramo stati uz njih", kaže Vest.

Inače treba podsetiti da su Britanci nedavno doneli odluku da njihovi piloti imaju zeleno svetlo da obore ruske ratne avione iznad Sirije ako se osete ugroženim.

Sve ovo dolazi sa upozorenjem da su Velika Britanija i Rusija "korak bliže" ratu.

Piloti kraljevske ratne avijacije imaju instrukcije da izbegavaju kontakt sa ruskim avionima dok su angažovani u misijama protiv Islamske države u Iraku i Siriji.

Sada su dobili nove instrukcije - imaju dozvolu da svojim letelicama koje su naoružane raketama vazduh-vazduh obore svaki ruski avion koji im bude bio pretnja.

"Prva stvar koju će britanski piloti pokušati da izbegnu je situacija u kojoj bi mogao da se desi obračun u vazduhu. Dakle izbegavaće deo gde su Rusi aktivni", izjavio je neimenovani izvor iz Zajedničkog štaba stalnih britanskih snaga za Sandej Tajms.

"Ali ako je pilot napadnut, ili proceni da bi mogao biti napadnut, on može da se brani", dodao je on.Britanski tornado avioni biće naoružani savremenim raketama vazduh-vazduh "AIM-132".

Ovo oružje, koje košta 200.000 funti po komadu, može da dosegne trostruku brzinu zvuka i imaju veći domet što omogućava da obore neprijatelja pre nego što neprijatelj nacilja njih.

(EPK/Daily Star)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track