RAT U LEGLU NARKO-MAFIJE: Napadači ubili specijalca u Lazaretu, policija ih sve pobila
Foto: AP

Pucali na policiju

RAT U LEGLU NARKO-MAFIJE: Napadači ubili specijalca u Lazaretu, policija ih sve pobila

Planeta -
Još dva policajca su ranjena, čitava oblast je zapečaćena, a specijalci nemilosrdno jure sve sumnjive

TIRANA - Pripadnici policije i specijalnih snaga RENEA neutralizovali su lokalnu naoružanu grupu u selu Lazarat, za koju se veruje da je jutros rano pucala na policiju, kada je jedan pripadnik specijalnih snaga poginuo, a dvojica ranjena.

U akciju su bili uključili i vojni helikopteri, javlja albanski Top-ćanell. Čitavu zonu su opkolile jake policijske snage, a vojni helikopteri su bili uključeni i u prebacivanje snaga RENEA ka obližnjoj planini Sopot.

Foto: AP
Foto: AP

Policajci su, kako se navodi, u jednom belom "mercedesu", čiji je vozač uhapšen, pronašli dve puške, jedan kalašnjikov, ručnu bombu, kutiju metaka, postolje za mitraljez, apotekarsku kesu sa heroinom. Policajci kontrolišu prilaze selu i imaju spisak osoba koje potražuju.

Bivši predsednik opštine Lazarat Dašo Aliko kaže da stanovnici sela ne znaju šta se zapravo dešava, ali da se i dalje čuje povremena pucnjava.

Foto: AP
Foto: AP

Čuveno albansko selo Lazarat, nadomak Djirokastre, poznato je kao albanska "fabrika za proizvodnju marihuane" ili Kolumbija u malom. Posle prošlogodišnje opsežne policijske akcije, prošle noći je ponovo došlo do incidenta u tom selu, kada je grupa naoružanih osoba otvorila vatru na prpadnike policije. Lokalna policija je zbog tog incidenta zatražila pomoć od Snaga za brzu intervenciju RENEA.

Policija i RENEA su jutros rano počele akciju hapšena osoba koje su pucale, a u trentku kada je blokiran automobil sa nekoliko osoba za koje se sumnjalo da su naoružane, iz dve kuće u blizini je pucano na policiju.

Foto: AP
Foto: AP

Prvi podaci govore o zasedi grupe koja pruža oružani otpor policiji, a koju, kako se veruje, čini 10-15 osoba. Policija je opkolila čitavu zonu i postavila mnogobrojne kontrolne punktove na svim prilaznim putevima i intenzivno kontroliše sva sumnjiva kretanja.

Albansko selo Lazarat nosi epitet "fabrike za marihuanu" sa godišnjom proizvodnjom od oko 900 tona kanabisa i "izvozom" narkotika u tržinoj vrednosti od 4,5 milijardi evra, što je polovina BDP Albanije, objavila je američka agencija AP. U Lazaratu, selu na jugu Albanije i njegovim stanovnicima je uzgajanje marihuane najvažja privredna delatnost.

Foto: AP
Foto: AP

Tokom prošlogodišnje operacije u Lazaratu su uništene 23 tone kanabisa, oko 81.300 stabljika i rasada ove biljke. Tokom pretresa su otkrivene četiri laboratorije od kojih dve za preradu i pakovanje biljaka i dve za preradu ulja hašiša. Tada su pronađene i velike kolicine municije i oružja, od cega 17 komada teškog naoružanja i dve lovačke puške. Pretreseno je 130 kuća i veliki prostor unutar samog sela, zemlje oko sela i opštinskih imanja gde su policijske snage uspostavile kontrolu.

Tokom prošlogodišnje operacije u Lazaratu su uništene 23 tone kanabisa (Foto: AP)
Tokom prošlogodišnje operacije u Lazaratu su uništene 23 tone kanabisa (Foto: AP)

U ovoj operaciji uhapšeno 15 osoba osumnjičenih za oružani napad na policiju, uzgajanje kanabisa, proizvodnju i prodaju droge, pružanje otpora policiji, uništavanje imovine kao i za posedovanje oružja i bojeve municije bez dozvole.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track