RAT ŽIVACA: Putinovi bajkeri osvojili Poljsku!
Foto: AP

Varšava uzalud pokušala da zaustavi Noćne vukove

RAT ŽIVACA: Putinovi bajkeri osvojili Poljsku!

Planeta -

Uprkos zabranama i problemima na granici, motociklisti bliski ruskom predsedniku uspeli da se probiju do Varšave i polože vence na sovjetskom groblju

VARŠAVA - Pripadnici motociklističkog kluba Noćni vukovi, bliskog ruskom predsedniku Vladimiru Putinu, uspeli su da uđu u Poljsku tokom vikenda uprkos pokušajima Granične straže da im zabrani ulazak u zemlju.Oni su se probili do Varšave, gde su položili cveće na sovjetskom vojnom groblju i odali počast vojnicima Crvene armije koji su poginuli oslobađajući Poljsku u Drugom svetskom ratu.

Ne odustaju. Noćni vukovi u Poljskoj
Ne odustaju. Noćni vukovi u Poljskoj

Godišnjica pobede

Bajkeri su na put krenuli u okviru akcije „Putevi pobede“, tokom koje nameravaju da na dvotočkašima pređu put od Moskve do Berlina i tako obeleže 71. godišnjicu od završetka rata i pobede nad nacistima.Poljska Granična straža vratila je s graničnog prelaza Terespol sedmoro „noćnih vukova“ iako su imali pasoše zemalja Evropske unije, prenela je Beta.- Nismo dozvolili ulazak sedmoro motociklista. Reč je o državljanima Nemačke, Slovačke i Rusije. Ulazak na teritoriju Poljske zabranjen im je zbog pretnje da će narušiti javni red i mir - rekao je Darijuš Šenjicki, portparol lokalne Granične straže.Na istom prelazu je ranije puštena grupa od 20 „noćnih vukova“ koji su išli kao prethodnica konvoja. Osim toga, samo dan ranije su pustili 200 ruskih motociklista, uključujući i Vukove, da prisustvuju svečanosti u Branjevu, na najvećem vojnom groblju Crvene armije u tom delu Evrope, gde je sahranjeno više od 31.000 sovjetskih vojnika.
Počast za sovjetske borce. Cveće na vojničkom groblju
Počast za sovjetske borce. Cveće na vojničkom groblju

Eksperiment

Šef poljske diplomatije Vitold Vaščikovski izjavio je juče da su Noćni vukovi iz zemalja EU morali da budu pušteni.Rusko ministarstvo spoljnih poslova je tu odluku Varšave nazvalo ciničnom i zlonamernom koja ima za cilj „namerno pogoršanje rusko-poljskih odnosa“.- Čudno u svemu tome jeste da nisu pustili ni državljane EU. Pitanje je kako će to moći da objasne. Kakva evropska demokratija. Mi smo sada obavili eksperiment kako funkcionišu evropski zakoni. Shvatamo da nikakvih zakona nema. To što Poljska ne želi da nas pusti, ne znači da nećemo proći. Rusku zastavu ćemo sigurno doneti u Berlin 9. maja - rekao je lider Noćnih vukova Aleksandar Zaldastanov, zvani Hirurg.

ČinjeniceO NOĆNIM VUKOVIMA- Motociklistički klub Noćni vukovi neformalno je stvoren još 1983. godine u Moskvi- Zvanično je formiran 1989, kada je Aleksandar Zaldastanov postao vođa- Vlasnici su rok klubova, salona za tetoviranje i dizajniraju odeću za bajkere- Bliski su i sa Vladimirom Putinom i sa Ruskom pravoslavnom crkvom- Značajno je bilo njihovo učešće u organizaciji referenduma na Krimu i u borbama na istoku Ukrajine- Imaju oko 5.000 članova širom sveta

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track