RATNIČKA RETORIKA: Parlament EU izjednačio ruske medije i Islamsku državu!
Foto: Reuters

Informativni rat

RATNIČKA RETORIKA: Parlament EU izjednačio ruske medije i Islamsku državu!

Planeta -

Poslanici Evropskog parlamenta u Strazburu usvojili su rezoluciju kojom se Raša tudej i Sputnjik proglašavanju najopasnijim "sredstvima ruske propagande".

U rezoluciji se poziva EU da "odgovori na informativni rat iz Rusije i Islamske države", čime su ruski mediji stavljeni u isti koš sa zloglasnom terorističkom organizacijom.

Od 691 evroposlanika, za rezoluciju su glasla 304, protiv 179, a suzdržano je bilo 208.

Autori dokumenta su izjednačili suzbijanje ruske propagande sa otporom ISIS-u i pozvali članice EU da finansijski podrže projekte koji su namenjeni kontrapropagandi.

Prema sajtu EU obzerver, radna grupa za informativni rat s Rusijom bi mogla dobiti milion evra za suprotstavljanje propagandi.

Neobavezujući nacrt dokumenta navodi da “Rusija agresivno koristi širok spektar alata i insturimenata” kako bi oslabila Evropsku unijuu. Takođe se navodi da Rusija finansira opozicione stranke i organizacije u članicama EU koristeći bilateralne međudržavne odnose kako bi podelila blok.

Novinska agencija Sputnjik, kanal Raša tudej, fondacija Ruski mir i Ruska federalna agencija Zajednice nezavisnih država, Zemljaci u inostranstvu i Međunarodna kulturna saradanja (Rossotrudnichestvo) su navedeni kao glavne informativne pretnje Evropskoj uniji.

Da bi se oduprli “ruskoj propagandi”, dokument poziva članice EU da sarađuju s NATO kako bi razvile mehanizme koordinirane odbrane pretnjama.

Nečuveno je da se u isti koš stavljaju Rusija i Islamska država, to pokazuje da su ljudi izgubili vezu s realnošću", prokomentarisao je za RT francuski evroposlanik Žan-Lik Šafthauzer, dodajući da je ovo situaciju u kojoj ne zna da li da se smeje ili plaeče.

"Evropskoj uniji očajnički je potreban neprijatelj, pa bila to Rusija ili neko drugi... Niko (u evroparlamentu) ne želi da prizna da je ideologija EU ta koja je dovela do sadašnjeg stanja - ekonomsog, političkog i društvenog fijaska tog bloka", dodao je on.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track