RAUL KASTRO: Kuba za dijalog s Amerikom, ali ne odriče se socijalističkih principa
Foto: Reuters

Havana oprezna

RAUL KASTRO: Kuba za dijalog s Amerikom, ali ne odriče se socijalističkih principa

Planeta -
Kao što nikada nismo tražili da SAD promene svoj politički sistem, tražimo da poštuju naš, kaže Raul Kastro na izjavu Baraka Obame da režim na Kubi ugnjetava svoj narod i da su promene neizbežne

HAVANA - Predsednik Kube Raul Kastro izrazio je danas spremnost na otvoreni dijalog sa SAD, ali i naglasio da se Kuba neće odreći svojih socijalističkih principa.

Kastro je u govoru pred Nacionalnom skupštinom pozdravio najavu iz SAD za normalizaciju odnosa dve zemlje i naveo da se Kuba suočavala sa "dugom i teškom borbom" pre nego što su joj SAD ukinule ekonomski embargo, preneo je BBC.

"Kubanski narod pozdravlja pravednu odluku američkog predsednika Baraka Obame (za uspostavljanje diplomatskih odnosa). Njegova odluka potvrđuje uklanjanje prepreka u odnosima između dve zemlje", rekao je Kastro u govoru u kubanskom parlamentu. Kastro je rekao da je Kuba spremna na dijalog sa SAD o "bilo kojoj temi koja se odnosi na te dve države", preneo je Frans pres.

"Kao što nikada nismo tražili da SAD promene svoj politički sistem, tražimo da poštuju naš", poručio je Kastro.

Obama i Kastro su u sredu najavili odluku o obostranoj želji za normalizacijom diplomatskih odnosa. Prvi zvanični razgovori očekuju se u januaru. Američki predsednik rekao je juče da ne očekuje da će ponovno uspostavljanje diplomatskih odnosa s Kubom odmah doneti promene u toj državi, brzo ukidanje ekonomskog embarga SAD ili mogućnost njegove posete Havani.

"To je i dalje režim koji ugnjetava svoj narod", rekao je Obama ali je dodao da na Kubi "neizbežna promena".

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track