RAZLAZ - EVROPA VIŠE NIKAD NEĆE BITI ISTA: Donaldu Tusku uručeno pismo Tereze Mej o početku Bregzita
Foto: Printscreen Twitter

Sad je zvanično

RAZLAZ - EVROPA VIŠE NIKAD NEĆE BITI ISTA: Donaldu Tusku uručeno pismo Tereze Mej o početku Bregzita

Planeta -

BRISEL - Britanski ambasador u Evropskoj uniji Tim Barou upravo je predao predsedniku Evropskog saveta Donaldu Tusku pismo koje je potpisala britanska premijerka Tereza Mej, a u kom obaveštava Evropsku uniju o nameri Britanije da napusti taj blok.

Pre nego što je predao pismo, Barou se sastao sa ambasadorima 27 država članica EU, a potom, kako je izvestio AP, 10 minuta ranije nego što je predviđeno, predao pismo Tusku. Prethodno je britanska premijerka i zvanično u parlamentu najavila da je proces izlaska Britanije iz Evropske unije započet.

Tusk je izjavio da Evropska unija nije srećna zbog izlaska Velike Britanije iz bloka, ali da nema šta mnogo da doda na to.

"Već nam nedostajete. Hvala vam i doviđenja", poručio je Tusk Britancima i dodao da nema razloga pretvarati se da je ovo srećan dan ni u Briselu ni u Londonu, ali da vidi i pozitivnu stranu Bregzita.

"Bregzit je zajednicu od 27 država načinio odlučnijom i više ujedinjenom nego ranije. Potpuno sam sigiran u to naročito posle Rimske dekaracije. Danas mogu reći da ćemo ostati odlčni i ujedinjeni i u budućnosti i tokom teških pregovora koji nam predstoje", kazao je.

Mejeva je juče potpisala pismo, objavio je Rojters navodeći da je došao do fotografije pisma.

Britanska premijerka Tereza Mej će aktivirati član 50 Lisabonskog sporazuma kojim se pokreće izlazak Britanije iz Evropske unije nakon 44 godine članstva i otpočinju pregovori za koje se očekuje da će trajati dve godine.

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

IZBORNA NOĆ: Kurir pre svih!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja