RAZVRATNI AMERIČKI GENERAL: Prostitutke plaćao vladinim karticama!
Foto: Youtube Screenshot/Lisa Steptoe

skandal u vojsci SAD

RAZVRATNI AMERIČKI GENERAL: Prostitutke plaćao vladinim karticama!

Planeta -

Visoki funkcioner američke vojske kažnjen je nižim činom i uklanjanjem dve zvezdice nakon što je povezan sa skandalom plaćanja prostitutki vladinim karticama, saopštila je pres-služba američke vojske.

Reč je o generalu Ronu Luisu, bivšem generalu sa tri zvezdice i nekadašnjem pomoćniku Eša Kartera, bivšeg ministra odbrane SAD, koji je koristio Vladine kreditne kartice u striperskim klubovima u Rimu i Seulu. Pored opijanja, on je novac sa ovih kartica trošio na prostitutke iako je reč o poslovnim putovanjima.

Luis, koji je bio poznat kao pilot borbenog helikoptera, služio je u američkim oružanim snagama više od 30 godina. General Danijel Alin je bio taj koji mu je oduzeo čin, ali kako stoji u saopštenju, general Luis neće biti dodatno kažnjavan. Inače, smanjenje čina znači da će biti penzionisan kao general-major usled čega će mu penzija biti niža za 10.000 dolara na godišnjem nivou.

Do čina general-pukovnika došao je upravo radeći sa ministrom Ešom Karterom. Međutim, njegove nevolje počinju novembra 2015. godine kada je otkriveno da je novcem sa Vladine kartice plaćao po striperskim klubovima.

Takođe, optužen je da je bio u "neprikladnoj vezi" sa pripadnicom američkih oružanih snaga, kojoj je bio direktno nadređen, što je za svaku osudu, prenose američki mediji. Glavna inspekcija Ministarstva odbrane sačinila je izveštaj na čak 50 stranica gdje se, između ostalog, navodi da je Vladinim novcem platio ceh od 1.100 dolara u "Kendi Baru" u Seulu, ali da je nakon toga sve pokušao da porekne.

Inače, "Kendi Bar" je smešten u području Seula poznatom kao "Huker Hil", gde je zabranjen pristup američkom vojnom personalu.

Kada je prvi put saslušan povodom ovih optužbi, Luis je prvo porekao da je reč o njegovoj kartici, nakon čega je mu je Pentagon izdao novu. Međutim, samo šest mjeseci kasnije, Luis je napravio novi ceh od 1.755 dolara u klubu "Cica Cica Bum" u Rimu.

Kako ovaj račun nije mogao platiti svojom debitnom karticom, jer nije imao dovoljno novca, ponovno je posegnuo za Vladinom kreditom karticom, koja se nalazila kod njegove koleginice iz Ministarstva odbrane. Naime, on se vratio u hotel gde je o podređenoj rekao da mu da njegovu karticu. Ona kaže da nije imala drugog izbora.

"U prvi mah mi je bilo čudno što od mene traži svoju karticu, ali sam osetila da nešto nije u redu, imala sam osećaj da se nešto desilo. Jednostavno, nisam bila u poziciji da mu kažem ne i dala sam mu karticu", rekla je ona na saslušanju. Luis je navodno vratio sav iznos na Vladinu karticu po povratku u SAD.

Luis, koji je oženjen, samo mesec dana kasnije je uhvaćen na plaži kako grli svoju podređenu službenicu iz Ministarstva odbrane, a navodno su oboje bili pod uticajem alkohola.

Međutim, u izveštaju se ne spominje ova vanbračna veza. Luis, koji je pokušao da opravda veći deo optužbi, rekao je da je reč o "greškama u prosuđivanju" i ništa više. Navodno, rekao je da je njegova "neprikladna veza" sa podređenom službenicom Ministarstva odbrane pogrešno interpretirana te da ništa nije bilo među njima.

(USA Tudej)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track