REŠENA JEDNA OD NAJVEĆIH FINANSIJSKIH MISTERIJA: Otkriveno koliko SAD duguju Saudijskoj Arabiji!
Foto: Reuters, 15.11.2015.

Šok

REŠENA JEDNA OD NAJVEĆIH FINANSIJSKIH MISTERIJA: Otkriveno koliko SAD duguju Saudijskoj Arabiji!

Planeta -

Sjedinjene Američke Države prva su ekonomska sila sveta, ako države EU ne gledamo kao jedan entitet. Prošle godine ukupni BDP u prvoj sili sveta dostigao je istorijski visoki nivo. Ali, nije sve sjajno. Naime, ukupni nacionalni dug SAD-a iznosi 19.1 milijardu dolara, što je gotovo 109 odsto godišnjeg BDP države.

Većina dužnika je na sreću SAD unutar njihovih granica - čak 67,5 odsto enormnog iznosa drže američke fizička i pravna lica, poput državnih i lokalnih vlasti, penzionih fondova, zajedničkih fondova i Federalnih rezervi.

Ostalih 32,5 odsto je pak u vlasništvu međunarodnih subjekata, ponajpre stranih država. Prva među njima je Kina, koja drži nimalo zanemarivih 6.9 odsto američkog duga ili gotovo 1.3 biliona dolara. Na drugom mjestu je Japan koji drži 1.13 biliona dolara, dok su daleko na trećem mestu Kajmanska ostrva sa 265 milijardi dolara. Mala karipska državica s populacijom od 60.000 ljudi očito je popularni poreski raj za američke dolare. Kajmanska ostrva, naime, ne oporezuju kompanije, što multinacionalnim firmama omogućava da tamo čuvaju ogromne svote novca sigurnog od željnih i potrebitih ruku države.

Ono što je najzanimljivije od svih ovih brojki je iznos američkog duga koji u svojim rukama drži Saudijska Arabija. Na temelju Akta o slobodi informacija Blumberg Njuz napokon se dočepao tog podatka koji kaže da Saudijci drže nemalih 116.8 milijardi dolara američkog duga, što ih čini 13. najvećim stranim poverilaca SAD.

Američko ministarstvo finansija je podatke o iznosu duga koji drže Saudijci držalo tajnim još od 1970-ih godina, budući da su te brojke spajali s dugovanjima drugim državama izvoznicama nafte, poput Irana i Venecuele. Ali, ta praksa se završila u ponedjeljak, potezom koji je objašnjen željom da se javnosti pruže "detaljniji i transparentniji" podaci.

Moguće je da Saudijska Arabija poseduje i veći deo američkog duga nego što je to otkriveno u ponedjeljak, piše CNN. Narodna banka ove izvoznice nafte objavila je da ima 587 milijardi u stranim rezrevama, a budući da se većina tih rezervi obično drži u američkim obveznicama, brojka od "tek" 116.8 milijardi dolara američkog duga u saudijskom vlasništvu zvuči premalo. To bi se moglo objasniti ako Saudijska Arabija deo američkih obveznica drži preko računa u drugim državama, što je praksa koju koriste Kinezi.

Takođe, ne treba ni zaboraviti probleme u kojima se zbog pada cena nafte našlo Kraljevstvo - od 2014. godine Saudijci su potrošili gotovo 130 milijardi dolara svojih spoljnih rezervi, a velik deo toga je sigurno bio i američki dug. Zašto je sve ovo bitno?

U svetlu nedavnih tenzija između SAD i Saudijske Arabije, pogotovo pitanja objave 28 stranica izveštaja nezavisne Komisije o napadima 11. septembra, a koji navodno impliciraju upletenost članova saudijske vlade u napad, iznos američkog duga koji drži ta država pretvara se u potencijalno oružje.

Naime, ako se Saudijci najednom reše velikog iznosa američkih obveznica to bi znatno moglo smanjiti njihovu vrednost i potencijalno destabilizovati globalni finansijski sistem. Navodno je takva pretnja već bila upućena SAD tokom aprila, u slučaju da američki Kongres donese zakon po kojem bi pordice žrtava 11. septembra mogle tužiti strane vlade.

Ali, budući da bi taj potez mogao teško našteti i Saudijskoj Arabiji, čini se da je to ipak pusta pretnja, zaključuje CNN.

(Jutarnji)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track