REŠENJE ZA GLOBALNU EPIDEMIJU: Ovako UN planiraju da unište zika virus
Foto: Reuters

Zračenje

REŠENJE ZA GLOBALNU EPIDEMIJU: Ovako UN planiraju da unište zika virus

Planeta -
Agencija UN za atomsku energiju objavila je da bi mužjaci komarca trebalo da budu tretirani X ili Gama zracima kako bi se uništila njihova sperma a samim tim i mogućnost razmnožavanja.

Svetska zdravstvena organizacija (WHO) je zbog zika virusa i globalne pretnje podigla stepen uzbune na najviši nivo.

Meksiko, Gvatemala i Salvador su među zemljama koje su zatražile pomoć UN-ove agencije za atomsku energiju. Kako je pojasnio direktor Aldo Malavasi, mužjaci komaraca u laboratorijskim uslovima izlažu se zračenju kako bi postali sterilni, a potom se puštaju u prirodu kako bi se parili sa ženkama. Ipak, s obzirom na to da su neplodni, sprečilo bi se njihovo dalje razmnožavanje.

"To je kao planiranje porodice za insekte', kazao je čelnik IAEA. Na ovaj način Italija je, primera radi, uspela da suzbije 80 odsto populacije komaraca za nekoliko meseci dok su u Kini komarci potpuno nestali.

U međuvremenu, u Teksasu je otkriven prvi slučaj prenosa zika virusa sa čoveka na čoveka. SZO procenjuje da bi u Severnoj i Južnoj Americi u narednoj godini moglo da bude čak četiri miliona slučajeva obolelih od tog virusa.

Poslednji put je SZO proglasila globalno vanredno stanje 2014. godine zbog epidemije ebole, podseća agencija AP. SZO je prošle nedelje upozorila da se virus zika "eksplozivno širi".

Virus zika izaziva simptome slične gripu i osip, i tako je blag da ostaje neprimećen u 70 do 80 slučajeva. Trenutno ne postoji lek ni prevencija izuzev izbegavanja ujeda komarca.

Zbog ovog virusa rađaju se deca sa deformitetima, a svojstven je zemljama Južne Amerike. Do sada je najteže pogođen Brazil. U toj zemlji utvrđeno je više od 4.000 slučajeva mikrocefalije kod novorođenčadi koje se povezuju sa zarazom zika virusom.

(RT/EPK)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja