REVOLUCIONARNA SEKTA OKUPIRALA DEO INDIJE: U ratu vernika i policije više desetina mrtvih
Foto: Rojters

Država u državi

REVOLUCIONARNA SEKTA OKUPIRALA DEO INDIJE: U ratu vernika i policije više desetina mrtvih

Planeta -

LAKNAU - Misteriozna sekta koja se našla u središtu sukoba na severu Indije imala je sopstvenu pseudovladu, vojsku, sud i zatvor gde je sprovodila torturu, rekao je danas visoki policijski zvaničnik agenciji Frans pres.

Oko 3.000 sledbenika te sekte, čiji je naziv Svadhin Bharat Vidhik Satjagrah, sukobilo se sa policijom u četvrtak uveče u severnoj državi Utar Pradeš tokom prisilnog iseljavanja sa nezakonito prisvojene vladine zemlje, pri čemu je poginulo 24 ljudi, među kojima i dva policajca, navodi francuska agencija.

Tajanstvena sekta je zauzimala površinu od 109 hektara zemlje od kraja 2014. godine, a taj prostor je bio gotovo potpuno zatvoren za spoljni svet, rekao je glavni policijski inspektor za taj region D.C. Mišra. "Oni su uspostavili neku vrstu opštine sa ljudima raznih profila. Postepeno su počeli da upravljaju sopstvenom vladom", rekao je Mišra, nakon što je policija zaplenila dokumenta i druge dokaze iz iseljenog kampa.

Kako je dodao, sekta je osnovala i sud koji je izricao kazne, a postojale su i zatvorske barake u kojima su zatvorenici mučeni. "Deca od samo osam godina starosti obučavana su za korišćenje oružja", navodi inspektor. Mišra kaže da je na čelu sekte bio samoproglašeni hinduistički "svetac" čiji je cilj bio da sledbenike privuče svojevrsnom "verskom terorizmu".

"Planirali su i da uskoro uspostave svoju valutu. Nisu uvažavali indijski ustav", rekao je inspektor. Sledbenici sekte se na društvenim medijima predstavljaju kao politički i socijalni revolucionari, a traže, između ostalog, ukidanje izbora i jeftinije gorivo za sve.

Policiju u indijskom gradu Matura napali su juče članovi sekte koji su bili naoružani automatskim puškama i eksplozivnim napravama. Načelnik državne policije je danas rekao da je jedan od ključnih lidera sekte, Ram Vrakša Jadav, ubijen tokom sukoba u četvrtak.

Nekoliko video-snimaka objavljenih na Ju tjubu prikazuju Jadava kako se zaklinje na vernost heroju borbe za indijsku nezavisnost Subhašu Čandri Boseu i pobunjeničkom pokretu koji je Bose osnovao boreći se protiv britanske kolonijalne vladavine.

"Vođe sekte su svoje sledbenike zavaravale da će doživeti nirvanu i sresti se sa Boseovom inkarnacijom", objašnjava inspektor Mišra. Bose je nestao u misterioznim okolnostima 1945. godine.

Policija je tokom sukoba u četvrtak uhapsila više od 300 ljudi, ali se veruje da su četvorica glavnih vođa sekte i dalje u bekstvu. U Indiji postoje stotine poluverskih sekti koje često predvodi harizmatični samoproglašeni "guru", podseća francuska agencija.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track