ROĐENI ZA BIZNIS: Zaradili milijarde a nemaju ni srednju školu
Foto: AP

Ovi bogataši nisu bili dobri đaci

ROĐENI ZA BIZNIS: Zaradili milijarde a nemaju ni srednju školu

Planeta -
Biznismeni poput Ričarda Bransona, Amansija Ortege, Fransoa Pinoa, Dejvida Mardoka i Džoa Luisa osvojili su svet iako nisu uspeli da završe više od osnovne

VAŠINGTON - Većina ljudi na svetu smatra da je škola ključ uspeha. To pravilo potvrđuju i izuceci - milijarderi koji su od trnja do zvezda stigli iako im knjiga nikad nije bila draga.Predstavljamo pet najpoznatijih bogataša koji nisu uspeli da završe čak ni srednju školu, ali su svojim radom nekoliko godina ili decenija po napuštanju školskih klupa stekli bogatstvo vredno i po nekoliko desetina milijardi dolara.RIČARD BRANSON- Bogatstvo: 5 milijardi $- Zemlja: Velika Britanija- Kompanije: „Virdžin grup“- Rođen: 18. jula 1950.- Školu napustio sa 16 godina- Britanski magnat rođen je u porodici stjuardese i bariste. Zbog disleksije je bio izuzetno loš u školi, pa ju je sa 16 godina napustio. Poslednjeg dana direktor mu je rekao da će završiti ili iza rešetaka ili kao milijarder. Odlučio se za ovo drugo. Otvorio je prodavnicu ploča, koja je prerasla u izdavačku kuću, a stekao je slavu objavljujući bendove poput Seks pistolsa. Uskoro je pokrenuo i avio-kompaniju, koja mu je donela milione, a pokrenuo je i svemirski turizam 2005.

AMANSIO ORTEGA GAONA- Bogatstvo: 69,1 milijarda $- Zemlja: Španija- Kompanije: „Inditeks“ (Zara, Masimo Duti, Ojšo, Berška...)- Rođen: 28. marta 1936.- Školu napustio sa 14 godinaNajbogatiji Evropljanin imao je samo 14 godina kada se porodica zbog posla njegovog oca, železničkog radnika, preselila iz Leona u La Korunju. Zbog siromaštva, tada je napustio školu i počeo da radi kao krojač da bi pomogao porodici, koja je, osim njega, imala još troje dece. Konfekciju „Goa“ osnovao je 1972, 1975. otvorio je prvu prodavnicu „Zara“, a brzo je stekao milijarde. On je 23. oktobra 2015. po bogatstvu uspeo da pretekne i Bila Gejtsa, ali samo na četiri sata. Živi skromno i retko se pojavljuje u medijima.

FRANSOA PINO- Bogatstvo: 13 milijardi $- Zemlja: Francuska- Kompanije: „Artemis S. A.“ (Samsonajt, Puma, Guči, Kristiz, FK Ren...)- Rođen: 21. avgusta 1936.- Školu napustio sa 11 godina- Francuski magnat rođen je u domu siromašnih trgovaca drvetom. Roditelji su ga upisali u privatnu školu, ali su mu se deca rugala zbog skromnog porekla, pa je sa samo 11 godina napustio školu i zaposlio se u porodičnoj pilani. Iako nema formalno obrazovanje, voli umetnost i ima ličnu kolekciju sa više od 2.000 slika, među kojima su radovi Pikasa i Modrijanija. Njegov sin Fransoa-Anri često se pojavljuje u medijima jer je oženjen sa Salmom Hajek i ima dete sa Lindom Evanđelistom.DEJVID H. MARDOK- Bogatstvo: 3 milijarde $- Zemlja: SAD- Kompanije: „Kasl end Kuk“, „Pacifik klej“- Rođen: 11. aprila 1923.- Školu napustio sa 15 godina- Američki biznismen rođen je u porodici trgovačkog putnika i pralje, pa je zbog siromaštva napustio školu već u 15. godini. Regrutovan je 1943, a po povratku iz rata preselio se u Detroit, gde je živeo kao beskućnik. Tokom slučajnog susreta jedan humanitarac mu je dao 1.200 dolara, koje je iskoristio da kupi zatvoreni restoran i zaradi prvih 700 dolara. Posle nekog vremena otvorio je zalagaonicu, gde je zaradio prve pare, a onda je prešao na poljoprivredu i postao najveći proizvođač voća i povrća na svetu.

DŽO LUIS- Bogatstvo: 5,2 milijarde $- Zemlja: Velika Britanija- Kompanije: „Tavistok grup“, Totenhem- Rođen: 5. februara 1937.- Školu napustio sa 15 godina- Šesti najbogatiji čovek u Britaniji rođen je u Londonu u siromašnoj porodici. Zbog siromaštva je sa samo 15 godina napustio školu i počeo da pomaže ocu u vođenju male ugostiteljske firme. Kada je preuzeo firmu, preorijentisao se na prodaju luksuzne hrane američkim turistima, a 1979. je prodao kompaniju, počeo da se bavi trgovinom obveznicama i preselio se na Bahame. Sa Džordžom Sorosem se udružio 1992, zahvaljujući čemu je stekao pravo bogatstvo. Sada je vlasnik „Tavistok grupe“ i fudbalskog kluba Totenhem.

UlaganjeBEZ DIPLOME I FORD I ROKFELERNajbogatiji Amerikanac svih vremena Džon Rokfeler (1839-1937), osnivač kompanije „Standard oil“, takođe nije završio srednju školu. Upisao je gimnaziju, ali je završio samo dva kursa knjigovodstva i sa 16 godina je napustio učionice. Obogatio se ulaganjem u naftu kada ona još nije bila unosan posao. Kada je umro, bogatstvo mu je bilo 1,5 milijardi dolara, što bi danas iznosilo 341 milijardu.Bez srednje škole je i Henri Ford (1863-1947), koji je sa 16 godina napustio posao da bi popravljao satove, a brzo je postao glavni inženjer kod Tomasa Edisona. Proizvodnjom automobila sa benzinskim motorom i čuvenog „modela T“ zaradio je bogatstvo.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track