(VIDEO) RUSI I SIRIJCI KRENULI U KONAČNI OBRAČUN: Počela je ofanziva svih ofanziva!
Foto: Reuters

u siriji je večeras pakao na zemlji

(VIDEO) RUSI I SIRIJCI KRENULI U KONAČNI OBRAČUN: Počela je ofanziva svih ofanziva!

Planeta -

Sirijski avioni u utorak su prvi put posle mesec dana bombardovali istočni pobunjenički deo Alepa, a ruska vojska je pokrenula je veliku ofanzivu protiv ekstremista u pokrajinama Idlib i Homs.

"Režimske snage izvele su vazdušne napade i bombardovale nekoliko stambenih četvrti istočnog Alepa, prvi puta posle 18. oktobra", rekao je direktor SOHR-a Rami Abdel Rahmane.

Rusko i sirijsko vazduhoplovstvo prekinulo je napade 18. oktobra, tri dana pre primirja koje je, po tvrdnjama Moskve i Damaska trebalo da omogući izlazak pobunjenika iz istočnog Alepa.

"Ruske vojne snage pojačavaju svoje napade na protivnike režima u Siriji", potvrdio je ruski ministar odbrane Sergej Šojgu nakon uobičajenog brifinga kod Vladimira Putina. Rekao je da je u utorak krenula velika operacija intenzivnog gađanja položaja ID al-Nusre.

Šojgu je potvrdio da je velika novost i korišćenje moćnog obalnog raketnog sistema Bastion. Ovi kompleksi su u stanju da unište pomorske ciljeve na udaljenosti od 350 kilometara.

"Raketni sistem pokriva gotovo celu sirijsku obalu. Naše baze u Siriji, ali i naše pomorske snage sada su sigurne", rekao je Šojgu. Velika novost u napadima predstavlja i činjenica da je prvi put iskorišćen i nosač aviona 'Admiral Kuznjecov'.

"Avioni s 'Kuznjecova' sprovode napade na ISIS, a s broda 'Admiral Grigorovič' lansiramo krstareće projektile koji su upereni protiv niz terorističkih uporišta širom zemlje" rekao je Šojgu.Obnova napada na najveći sirijski grad podudara se sa pokretanjem velike ruske vazdušne ofanzive na ekstremističke grupe u severozapadnoj pokrajini Idlib i zapadnoj Homs.

(CNN)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track