RUSI OPTUŽILI TURKE DA LAŽU: Suhoj 34 nije povredio vazdušni prostor!
Foto: Printskrin Youtube

Sve vreme bio u Siriji

RUSI OPTUŽILI TURKE DA LAŽU: Suhoj 34 nije povredio vazdušni prostor!

Planeta -
Turski izveštaji navodnog narušavanja turskog vazdušnog prostora od strane ruskog aviona su-34 su "neosnovani i propaganda", rekao je zvanični predstavnik ruskog Ministarstva odbrane Igor Konašenkov.

Rusko ministarstvo odbrane izjavilo je da nijedan ruski avion nije narušio turski vazdušni prostor i dodao da nijedna ruska protivvazdušna odbrana u Siriji, niti jedan sirijski radar nisu detektovali narušavanje turske granice od strane ruskog aviona su-34, kao što tvrdi Ankara.

Konašenkov je rekao da je uveren da turski stručnjaci protivvazdušne odbrane znaju da radari koji kontrolišu vazdušni prostor mogu da zabeleže samo visinu, kurs i brzinu objekta u vazduhu.

"Nijedan od ovih radara nije sposoban da utvrdi tip i državnu pripadnost vazdušnog objekta - da li je reč o Rusiji ili koaliciji koju predvode SAD", rekao je on. To je, kako je naveo, "moguće samo uz direktan vizuelni kontakt s drugog aviona, koji se nije dogodio.

"Nije bilo nikakvog narušavanja turskog vazdušnog prostora od strane ruske vazdušne grupacije u Siriji. Izjave turske vlasti o navodnom narušavanju turskog vazdušnog prostora od strane su-34 letelice su čista propaganda. Da i ne govorim o tome da nikakvih usmenih kontakata turske strane s našim pilotima odavno nema", zaključio je general-major Igor Konašenkov.

Podsećamo, Turska je danas pozvala Rusiju da ne narušava njen vazdušni prostor, navodeći da će za neželjene posledice odgovornost biti na Rusiji. Tursko ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je da je pozvalo ambasadora Rusije nakon što ruski avion su-34 u petak narušio vazdušni prostor Turske i pored nekoliko upozorenja.

Avion je upozoren na ruskom i engleskom jeziku pre ulaska u vazdušni prostor Turske, navodi se u saopštenju turskog ministarstva.

U saopštenju se Rusija optužuje za eskalaciju napetosti i upozorava da će biti odgovorna u slučaju bilo kakvih "kobnih" posledica, naveo je AP.

Turska je u novembru oborila jedan ruski avion blizu granice sa Sirijom, navodeći kao razlog narušavanje njenog vazdušnog prostora, što je dovelo do krize u odnosima dve države.

(sputniknews)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track