RUSI POBILI TREĆINU VOJSKE ISLAMSKE DRŽAVE: Od početka akcije u Siriji smakli 28.000 džihadista
Foto: Printskrin

Veliki uspeh

RUSI POBILI TREĆINU VOJSKE ISLAMSKE DRŽAVE: Od početka akcije u Siriji smakli 28.000 džihadista

Planeta -

Otkako je Rusija počela sa vazdušnim operacijama u Siriji 30. septembra prošle godine, ruska avijacija eliminisala je više od jedne trećine boraca Islamske države boraca, izjavio je zamenik šefa vrhovnog bezbednosnog tela Rusije Evgenij Lukijanov.

"Mi procenjujemo da je od početka našeg rada Al Nusra Front i Islamska država imala oko 80.000 boraca, od kojih je 28.000 (35 posto) već eliminisano. Ovo je rezultat naše akcije zajedno sa sirijskom vojskom", rekao je Lukianov na VII međunarodnom bezbednosnom samitu u Groznom.

"Koalicija sa SAD na čelu eliminisala je dodatnih 5.000 u protekle dve godine", dodao je Lukijanov."Bilo je ljudi koji su predviđali da će sve rezultirati drugim Avganistanom, ili nečim sličnim. To se nikada neće dogoditi. Postoje samo ograničeni vojni planovi", rekao je Lukianov, naglašavajući da Sirijci "moraju da sami reše svoje probleme".

"Principijelni zadatak ruskih operacija u Siriji je bio da prisile strane da započnu politički dijalog", naglasio je on,"u suprotnom kraj rata neće biti na vidiku."

"Dogovor je potreban, i aranžmani moraju biti napravljeni kroz kompromis", dodao je Lukianov. "Ne postoje pobednici u građanskom ratu, svi gube."

Rat u Siriji došao je do prekretnice, tvrdi Lukijanov."Samo oni politički motivisani bi mogli poreći tu činjenicu ili je tumače drugačije."

Međutim, sudeći po reakciji pojedinih strana na sirijskom bojnom polju i agresivne reakcije nepomirljive opozicije, "oni bi voleli da unište proces pomirenja", tvrdi Lukijanov i dodaje da će snage koje protive pomirenju učiniti sve da do njega ne dođe.

Još jedan znak olakšanja u Siriji je rusko povlačenje većine kontigenta i vojnih aviona, tvrdi zvanični Savet bezbednosti naglašavajući da je ruska vojska "zauzeta sprovođenjem procene situacije."

Dok su 59 naoružanih grupa u procesu pomirenja u Siriji, koje je počelo 27. februara, terorističke frakcije kao što su Islamska država i posebno Al Nusra Fronta nastavljaju sa naporima da povrate zemlju. Grad Alep, jedno od velikih uporišta terorista, ostaje vruća tačka aktivnosti Al Nusre.

Prekid vatre se ne odnosi na međunarodno priznate terorističke grupe kao što su Al Nusra Front, što znači da vazdušni napade mogu biti usmereni na njihove položaje.

(RT)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track