RUSIJA I SAD NA KORAK BLIŽE OBNOVI DIJALOGA: Ovo su uslovi za normalizaciju odnosa
Foto: Printscreen YouTube/Россия 24

Popravak odnosa?

RUSIJA I SAD NA KORAK BLIŽE OBNOVI DIJALOGA: Ovo su uslovi za normalizaciju odnosa

Planeta -

Zamenik šefa diplomatije Rusije Segej Rjabkov u razgovoru sa zamenikom sekretara SAD Tomasom Šenonom izjavio je da kako bi došlo do normalizacije odnosa između dve zemlje treba eliminisati probleme koji su stvoreni za vreme bivšeg predsednika SAD Baraka Obame.

„Održan je detaljan razgovor o širokom spektru pitanja iz bilateralne sfere. Sa ruske strane je naglašeno da normalizacija odnosa zahteva eliminisanje brojnih važnih problema do kojih je dovela ranija administracija Baraka Obame, koja je kršenjem međunarodnog prava došla i do faktičke eksproprijacije objekata diplomatskih predstavništava Rusije u SAD, koji su ruska državna imovina i poseduju imunitet“, navodi se u saopštenju ruskog ministra.

Administracija predsednika SAD Baraka Obame je krajem decembra 2016. godine uvela sankcije protiv devet ruskih institucija, kompanija i fizičkih lica, uključujući GRU i FSB, za „mešanje u izbore“ i „pritisak na američke diplomate“ koji rade u Rusiji. SAD su zatvorile pristup dvama stambenim kompleksima - tzv. seoskim „vikendicama“ stalnog predstavništva Rusije u Njujorku i Ambasade Rusije u Vašingtonu, koji su diplomatska imovina. Osim toga, 35 ruskih diplomata okarakterisano je kao persone non grata.

Sergej Rjabkov smatra da je susret sa zamenikom državnog sekretara SAD Tomasom Šenonom predstavlja korak bliže revitalizaciji odnosa Moskve i Vašingtona, ali progres u tom pravcu još uvek nije zagarantovan. Kako je rekao, on je sa Šenonom razgovarao o velikom broju najkomplikovanijih pitanja kada je reč o bilateralnim odnosima Rusije i SAD.

„Susret u Njujorku je korak bliže realizaciji dogovora postignutih na sastanku Sergeja Lavrova i Reksa Tilersona kada je reč o organizaciji radnih grupa, kako bi se regulisali najsloženiji problemi naših odnosa“, istakao je on. Rjabkov, koji se trenutno nalazi u radnoj poseti u SAD, tvrdi da će Rusija izvršiti pritisak na Ameriku kada je reč o humanitarnim problemima današnjice. Između ostalog, naveo je da je Moskva spremna na susrete na najvišem nivou, iako će mnogo zavisiti od planova lidera.

(Sputnik)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track