RUSIJA IPAK OSTAVLJA AVIONE I S-400 U SIRIJI: Kontrola sa kopna, mora i vazduha mora postojati
Foto: Profimedia

Rat u Siriji

RUSIJA IPAK OSTAVLJA AVIONE I S-400 U SIRIJI: Kontrola sa kopna, mora i vazduha mora postojati

Planeta -
Rusija će zadržati centar za kontrolu letenja na sirijskoj teritoriji kako bi pratila sprovođenje primirja, saopšteno je iz Kremlja.

I ruski vojnici koji ostanu u Siriji će biti angažovani na praćenju primirja, a ruske baze u Tartusu i Hmeimu u Siriji će nastaviti da rade rutinski, rekao je Putin.

"Naša mornarička baza u Tartusu i vazdušna baza na aerodromu Hmeim delovaće u rutinskom režimu. One treba da budu zaštićene sa kopna, mora i iz vazduha", rekao je ruski predsednik.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je da je ruski predsednik Vladimir Putin pozvao telefonom sirijskog predsednika Bašara al Asada kako bi ga informisao o odluci Rusije, preneo je Rojters.

Putin i Asad su izrazili nadu da će pregovori sirijske vlade i opozicije u Ženevi doneti konkretne rezultate.

Ruski predsednik Vladimir Putin naložio je da sutra, 15. marta, počne povlačenje većeg dela ruskih snaga iz Sirije i saopštio da je vazdušna intervencija uglavnom postigla svoje ciljeve, javljaju agencije.

"Mislim da su zadaci postavljeni ministarstvu odbrane generalno ispunjeni. Zato naređujem da od sutra počne povlačenje većeg dela naših vojnih snaga iz Sirije", izjavio je Putin na sastanku sa ministrom odbrane Sergejom Šojguom i ministrom spoljnih poslova Sergejom Lavrovim, prenosi Itar Tas.

On je istakao da Rusija treba da intenzivira ulogu u mirovnom procesu kako bi se okončao sukob u Siriji. Putin je Lavorvu naložio da intenziriva učešće Rusije u organizovanju mirovnog procesa u Siriji.

"Tražim od ruskog Ministarstva spoljnih poslova da intenzivira učešće Rusije u organizovanju mirovnog procesa kako bi se rešila situacija u Siriji," rekao je Putin.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track