RUSIJA NAŠLA SAVEZNIKA U NATO: Putin cepa alijansu!
Foto: AP, Fonet

Defanziva

RUSIJA NAŠLA SAVEZNIKA U NATO: Putin cepa alijansu!

Planeta -

Bugarski premijer stao na stranu Moskve i poručio savezu da povuče vojsku iz Crnog mora i proglasi ga demilitarizovanom zonom

MOSKVA/BEOGRAD - Na samitu Severnoatlantske alijanse u Varšavi odlučeno je da se pojača prisustvo NATO u Baltiku i Crnom moru. Međutim, nakon negodovanja iz Moskve, bugarski premijer Bojko Borisov zatražio je povlačenje iz Crnog mora.Mnogi su ocenili da to ukazuje da je ruski predsednik Vladimir Putin našao saveznika u Alijansi i da uspeva da je podeli.Turizam, a ne rakete- Celog života sam borac i znam da ne postoji dobra borba. Bolja je opcija loš mir nego dobar rat. Želim da Crno more postane demilitarizovana zona. Da u njoj nema vojske, podmornica, ratnih brodova... To je prostor gde bi trebalo da vadimo gas, razvijamo turizam i trgujemo. Kakvu korist rakete, ratni brodovi i podmornice donose našem narodu? - rekao je Borisov, koji se protivi nastojanjima da se napravi crnomorska flota NATO.Analitičar Ljubodrag Stojadinović za Kurir kaže da je Rusija osetljiva na Crno more.- Prisustvo NATO izaziva reakciju Moskve, koja neće dovesti do incidenata ili oružanog sukoba, ali bi mogla da dovede do diplomatskih i političkih incidenata - kaže Stojadinović.Analitičar Aleksandar Pavić navodi da je samit u Varšavi bio u funkciji vraćanja u doba Hladnog rata.Destabilizacija- Jasna je želja Amerike da se obnovi linija konfrontacije, što je jedini način da ostane u Evropi. Oni žele destabilizaciju vlasti u Rusiji i povratak njima srećnog perioda devedesetih godina - kaže Pavić.On dodaje da NATO ipak nema dovoljno snage da napadne Rusiju.- Imaju snage da izazovu incident, a kad to urade, povod za zaoštravanje odnosa je neminovan, ali i povod za rat. Rusija sebe radi mora da reaguje, ali je razlika u tome što ona razmešta snage unutar svojih granica i Crnog mora, na šta ima pravo kao crnomorska država - kaže on.I. Š.

Vežbe u BurgasuMORSKI POVETARACU bugarskoj luci Burgas i u međunarodnim vodama Crnog mora juče su počele vojne vežbe NATO pod nazivom „Morski povetarac 2016“. U manevrima Severnoatlantske alijanse učestvuje 25 brodova i 1.700 vojnika iz Bugarske, Grčke, Rumunije, Turske i SAD. Vežbe će trajati do 17. jula.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track