ŠTA TO ONI ZNAJU A MI NE: Moskva smanjuje vojni budžet a Amerika povećava
Foto: Reuters 6 Sept

Vojna potrošnja

ŠTA TO ONI ZNAJU A MI NE: Moskva smanjuje vojni budžet a Amerika povećava

Planeta -

Vojni budžet Ruske federacije smanjen je za frapantnih 25,5 odsto u 2017. u odnosu na prethodnu godinu, stoji u brojkama koje je objavila Ruska državni trezor.

Prošle godine Moskva je za vojsku izdvojila 3,8 biliona rublji (65,4 milijarde američkih dolara), dok je za ovu godinu taj iznos smanjen na 2,8 biliona rublji (49,04 milijardi dolara), što su najveći rezovi u ruskom vojnom budžetu još od turbulentnih ranih 90-ih godina.

Ovo smanjenje dolazi nakon niza godina u kojim je ruski vojni budžet konstantno rastao, po stopi od 19,8 odsto između 2011. i 2016. godine, piše portal za vojna pitanja IHS Džejns. Usprkos ovom smanjenju budžet će u nominalnom iznosu i dalje biti za skoro 15 odsto veći nego što je bio 2014. godine.Inače, ruska vlada je 2016. godine zacrtala plan prema kom bi se budžet za odbranu smanjivao ne samo ove godine, već i naredne dve.

Dok Rusi smanjuju izdatke za vojsku, što će se nesumnjivo osetiti i na prestižnim projektima poput razvoja novog višenamjenskog lovca pete generacije Suhoj PAK FA (čiji je razvoj pre dve nedelje još malo odložen zbog nespremnosti novih motora), njihovi prvi konkurenti troše više nego ikad. Naime, ovih dana je Donald Tramp predložio povećanje vojnog budžeta SAD-a za frapantnih 54 milijarde dolara u 2018. godini, što je više nego će Rusija ove godine ukupno potrošiti za odbranu.

Nadalje, ne treba zaboraviti činjenicu da je američko ministarstvo odbrane prošle godine na raspolaganju imalo 598 milijardi dolara (3,3 odsto budžeta SAD-a), što je više nego je sledećih sedam država na listi najvećih vojnih budžeta zajedno potrošilo na obranu. Štaviše, od prvih 15 država sveta koje troše najviše novca na vojsku, na SAD otpada 47,3 odsto, prema podacima koje je objavio Vašington Post.

Iza Amerikanaca najveći vojni budžet imaju Kinezi (215 milijardi dolara) i Saudijska Arabija koja je prošle godine na odbranu, uglavnom na kupovinu stranog modernog oružja, potrošila gotovo 88 milijardi dolara. Rusi su sa ranije navedenih 65,4 milijarde dolara na četvrtom mestu, dok su iza njih Britanci sa 55 milijardi dolara, Indija sa 54 milijarde dolara i Francuska sa 50,9 milijardi dolara, prema podacima Stokholmskog instituta za mir.

Drastično povećanje američkog budžeta za vojsku izazvano je, između ostalog, planovima da se poveća vojna moć ratne mornarice (među njima i nova klasa nosača aviona Džerald Ford, kao i nove narudžbine nuklearnih podmornica iz klase Virdžinia) i napravi veći broj višenamenskih borbenih aviona pete generacije F-35 Lajtning, u koje je dosad već ulupano preko 400 milijardi dolara.

"Da bismo sačuvali bezbednost SAD-a moramo muškarce i žena u američkoj vojsci da naoružamo sredstvima za sprečavanje rata. Ako moraju, boriće se i tada samo moraju pobediti. Šaljem Kongresu ovaj predlog sa namerom da obnovimo našu vojsku", objasnio je Tramp predlog budžeta koji predviđa gotovo 10 odsto veću potrošnju na odbranu.

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

SILA 5.epizoda SPECNAZ : Ovo su najelitnije ruske specijalne jedinice!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track