RUSIJA SPREMNA ZA NOVI FRONT: Evo gde odbranu granice pojačavaju do maksimuma
Foto: AP

Čista odbrana

RUSIJA SPREMNA ZA NOVI FRONT: Evo gde odbranu granice pojačavaju do maksimuma

Planeta -

Raspoređivanje jedinica na Kurilskim otocima radi se isključivo radi zaštite ruske teritorije i nije usmereno protiv bilo koje države, izjavio je ministar odbrane Rusije Sergej Šojgu na kraju rusko-japanskih konzultacija u formatu ‘2+2’ u Tokiju.

“Ta divizija se formira već poslednjih šest godina. Ona nije usmerena protiv nekoga, već isključivo radi zaštite teritorije Rusije“, rekao je Šojgu.Kako javlja Sputnik, on je dodao da će Rusija 2017. godine u potpunosti završiti formiranje sistema PVO kako bi zaštitila svoje vazdušne i morske granice. Ruski ministar odbrane izjavio je da su se Rusija i Japan dogovorili o kontaktima na nivou generaštaba stožera radi redovne saradnje.

“Reč je o merama za povećanje povjerenja, o kontaktima na nivou generalštaba kako bi se redovno razgovaralo o pitanjima koja se pojavljuju kod nas i kod naših kolega iz Japana“, dodao je Šojgu.

Šef japanske diplomatije Fumio Kisidi je rekao da je ruskoj strani izrazio zabrinutost zbog raspoređivanja raketa i jedinica na Kurilima. On se uzdržao od “otkrivanja detalja razgovora” o ovoj temi.

“Ali bi želeo reći sledeće: kako bi se iz korena rešilo ovo pitanje treba na najozbiljniji način razgovarati o zaključivanju mirovnog dogovora, između ostalog i kako bi se ispunila ta odlučnost koju su izrazila dvojica naših čelnika prošle godine“, rekao je Kisidi.

Za šefa ruske diplomacije Sergeja Lavrova, američki sistem PRO, koji se postavlja u Azijsko-pacifičkom regionu, je neproporcionalan odgovor na moguće prijetnje iz Sjeverne Koreje.

"Skrenuli smo pažnju na ozbiljne rizike koji su povezani raspoređivanjem elemenata globalne protivraketne odbrane SAD u Azijsko-pacifičkoj regiji. Dali smo svoje ocene koje pokazuju da ako se govori o borbi protiv pretnji iz Severne Koreje, kao stvaranje ovakvog sistema PRO, kao i gomilanje naoružanja, nije proporcionalan odgovor“, rekao je Lavrov na konferenciji.

SILA 5.epizoda SPECNAZ : Ovo su najelitnije ruske specijalne jedinice!

Sergej Šojgu smatra da sporazum s Japanom o sprečavanju vojnih incidenata nije izgubio važnost i da danas nema smetnji za njegovo potpisivanje. "O tom pitanju smo prvi put razgovarali 2013. godine i mi smo ga sa punom pažnjom razmatrali", rekao je Šojgu.Po njegovim rečima, "nakon toga je došlo do pauze koja ne zavisi od Rusije".

(Danas.hr)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track