RUSKA CRKVA SKLANJA LENJINA SA CRVENOG TRGA: Ukloniti najvećeg mučitelja 20. veka
Foto: AP

Ispravljanje nepravde

RUSKA CRKVA SKLANJA LENJINA SA CRVENOG TRGA: Ukloniti najvećeg mučitelja 20. veka

Planeta -

Ruska pravoslavna crkva službeno je zatražila uklanjanje posmrtnih ostataka Vladimira Iljiča Lenjina sa Crvenog trga u Moskvi, saopštio je danas Sveti arhijerejski sinod povodom stote godišnjice revolucionarnih previranja u Rusiji.

“Uklanjanje ostataka jednog od najvećih mučitelja 20. veka i rušenje njegovih spomenika moglo bi biti jedan od simbola pomirenja ruskog naroda”, navodi se u saopštenju u kom se dodaje kako bi slično trebalo postupiti i sa nazivima gradova, oblasti i ulica.

Ruski revolucionar Lenjin umro je 21. juna 1924., a uprkos njegovoj želji da bude sahranjen pored roditelja, komunističko vodstvo je iskoristivši iskreni šok i izlive emocija u zemlji, njegovo telo balzamovalo i trajno izložilo u mauzoleju u Moskvi, u postupku koji asocira na mumificiranje egipatskih faraona.

Kao uzrok smrti navedena je ateroskleroza, ali obdukcija i informacije koju su prodrle u javnost nakon propasti socijalizma 1991. sugeriraju i mogućnost smrti kao posledice višegodišnjega razornog delovanja sifilisa.

Istoričari ostaju podeljeni pa tako jedni tvrde kako je Lenjinova smrt u 53. godini posledica atentata, uzrokovana hicima u glavu i kasnijim moždanim udarima, a neki ističu kako je umro zbog uznapredovalog sifilisa i lečenja salvarsanom, lekom protiv sifilisa. Odmah nakon Lenjinove smrti Petrograd je preimenovan u Lenjingrad, a njegov rodni Simbirsk prozvan je Uljanovsk, po njegovom porodičnom imenu Uljanov.

(Tportal)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track