RUSKO MINISTARSTVO: Belgija je odgovorna za smrt civila u Siriji i naši radari to potvrđuju!
Foto: Reuters, 28.09.2015.

Brisel ne prihvata

RUSKO MINISTARSTVO: Belgija je odgovorna za smrt civila u Siriji i naši radari to potvrđuju!

Planeta -

Ruski i sirijski radari dokazali su da su belgijski lovci bombardovali sirijsko selo Hasadžik, saopštilo je rusko ministarstvo odbrane.

Iz Ministarstva navode da će otkriti putanju letova belgijskih vazdušnih snaga u vreme smrtonosnih napada na selo nadomak Alepa.

"Rusija nadgleda situaciju nad skoro celom Sirijom. Pored toga, i obnovljeni sirijski odbrambeni sistemi kontrolišu vazdušni prostor. Danas predstavljamo informacije o letovima i akcijama belgijskih snaga u sirijskom vazdušnom prostoru 18. oktobra", rekao je Igor Konašenkov, portparol Ministarstva.

Navodi se da dve letelice, koje su poletele iz Jordana, pripadaju Belgiji. "Letelica koja je poletela iz baze Salti u Jordanu identifikovana je kao F-16 i utvrđeno je da je deo belgijskih vazdušnih snaga", kaže Konašenkov.

U bombardovanju su pogođene dve kuće, 6 ljudi je ubijeno, a četvoro povređeno.

Igor Konašenkov, Foto: Profimedia
Igor Konašenkov, Foto: Profimedia

"Ovo nije prvi put da koalicija predvođena SAD-om gađa i civile, a da u potpunosti negira krivicu", dodao je Konašenkov.

On kaže i da ih američke kolege obično redovno obaveštavaju o planiranim letovima iznad Sirije kako bi se izbegli incidenti u vazduhu. Međutim, kaže Konašenkov, nisu bili obavešteni o bilo kakvim akcijama 18. oktobra.

Ruski i sirijski avioni nisu leteli iznad te oblasti, rekao je portparol.

Belgijski ministar odbrane odbacio je tvrdenje da je ta zemlja odgovorna za stradanje civila.

(Sputnik)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track