ARABIJA PLAĆA ODŠTETU ZBOG RUŠENJA STC, RIJAD PRETI AMERICI: Senat zadao žestok udarac Baraku Obami!
Foto: AP

Ovo je malo ko očekivao

ARABIJA PLAĆA ODŠTETU ZBOG RUŠENJA STC, RIJAD PRETI AMERICI: Senat zadao žestok udarac Baraku Obami!

Planeta -

Američki senat oborio je veto predsednika SAD Baraka Obame na zakon koji bi omogućio Amerikancima da tuže Saudijsku Arabiju zbog napada na Svetski trgovinski centar.

Ovo je prvo obaranje veta za vreme mandata aktuelnog predsednika SAD.

Podsetimo, Predstavnički dom američkog Kongresa usvojio je danas zakon kojim se porodicama žrtava napada od 11. septembra omogućava da tuže Saudijsku Arabiju zbog odštete, uprkos pretnji Bele kuće da će staviti veto na tu meru.

Zakon je usvojen samo dva dana nakon 15-godišnjice terorističkih napada u Njujorku i Vašingtonu, u kojima je život izgubilo gotovo 3.000 ljudi.

Foto: Rojters
Foto: Rojters

Senat je u maju jednoglasno usvojio "Akt o pravnim merama protiv sponzora terorizma" (JASTA), prenosi Rojters.Protivnici tih mera tvrde da bi to moglo dovesti do zategnutih odnosa sa Saudijskom Arabijom kao i do uzvratnim mera na čijoj meti bi se našli američki državljani ili kompanije u drugim zemljama.

Potom je američki predsednik uložio je veto na taj zakon, čime je rizikovao žestoko negodovanje javnosti i Kongresa.

Obama je izrazio "duboku simpatiju" za porodice žrtava, ali je kazao da bi, bez obzira na to, ovaj zakon bio "štetan po nacionalne interese SAD" i podrivao principe suverenog imuniteta.

Saudijska Arabija i njeni saveznici upozoravaju američku zakonodavne organe da će dozvoljavanje državljanima SAD da tuže saudijsko kraljevstvo zbog napada na Ameriku 11. septembra 2001. imati negativne posledice, prenosi AP.

Agencija navodi da Saudijska Arabija ima arsenal oruđa kojim bi mogla da uzvrati na američke mere, uključujući smanjenje zvaničnih kontakata, povlačenje milijardi dolara iz privrede SAD i ubeđivanje bliskih saveznika Saudijaca u Savetu za saradnju u Persijskom zalivu (GC C) da umanje saradnju u borbi protiv terorizma, investicije i pristup SAD važnim regionalnim vazdušnim bazama.

"Ovo bi trebalo da bude jasno Americi i ostatku sveta: Kada je jedna država članica GCC nepravedno uzeta kao cilj, drugi staju oko nje. Sve države će stati uz Saudijsku Arabiju na svaki mogući način", tvrdi profesor političkih nauka na Univerzitetu Ujedinjenih Arapskih Emirata i stručnjak za zalivska pitanja, Abdulkalek Abdulah.

Danas je ovaj zakon došao jako blizu stupanja na snagu nakon što je američki Senat glasao da odbije veto koji je na njegovu primenu stavio predsednik SAD Barak Obama, a kasnije danas se očekuje i glasanje u Predstavničkom domu Kongresa.

Pretnje Saudijske Arabije

Vlasti Saudijske Arabije su u aprilu ove godine zapretile administraciji predsednika SAD Baraka Obame da će rasprodati imovinu u SAD u vrednosti od 750 milijardi dolara ako Kongres usvoji zakon koji bi omogućio da se saudijskoj državi sudi za umešanost u terorističke napade 11. septembra 2001.

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Pretnju koja bi mogla imati ne samo ekonomske već i ozbiljne diplomatske posledice administraciji Baraka Obame doneo je saudijski ministar spoljnih poslova Adel al-Jubeir koji je posetio Vašington. Saudijska Arabija najavila je da će ukoliko SAD uperi prst u njih kao pomagače koji su teroristima dali potporu za terorističke napade u septembru 2001. prodati vrednosne papire i drugu imovinu u SAD od 750 milijardi dolara.

Procene ekonomista su da bi takav potez američkog saveznika na Bliskom istoku mogao čak i da poljulja dolar. Drugi veliki problem je vojna saradnja. SAD i Saudijska Arabija tradicionalni su partneri, a u borbi za prevlast u muslimanskom svetu između ove zemlje i Irana SAD je otvoreno na strani Saudijaca. Na istoj su strani i u Siriji.

Tenzije između dve strane izazvalo je Obamino zalaganje da se objavi i poslednje poglavlje istrage o napadima 11. septembra 2001. koji su teroristi Al Kaide izveli na SAD

(EPK/RT)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track