SA ČIME ĆETE DA RATUJETE: SAD penzioniše avion koji čini kičmu avijacije
Foto: Wikipedia

Veliki troškovi

SA ČIME ĆETE DA RATUJETE: SAD penzioniše avion koji čini kičmu avijacije

Planeta -

Nakon više od 40 godina u vazdušnim snagama SAD-a čini se da F-15 Igl polako ide prema kraju svoje duge službe, piše Kajl Mizokami za portal Popular Mekaniks.

Naime, pred Odborom za oružane snage američkog Kongresa došlo je do rasprave o budućnosti F-15 i njegovoj eventualnoj zameni, osuvremenjenoj verziji F-16 Fajting Falkon.

Poslanik iz Južne Karoline Džo Vilson postavio je pitanje rukovodiocu Vazdušne narodne garde, generalu Skoru Rajsu, kakav bi efekt imalo penzionisanje i zamena lovca-presretača F-15C i njegove dvosedne verzije F-15D za vazdušnu superiornost SAD-a. Rajs je uzvratio da bi F-16 mogao popuniti tu prazninu, ali je na dodatno pitanje poslanice i bivše vojnog pilota Marhe Mekskali o tome bi li se time izgubile jedinstvene mogućnosti F15 ipak priznao da bi to bio slučaj.

Glavni motiv za zamenu bio bi ekonomski, usprkos planiranom dramatičnom rastu američkog vojnog budžeta. Naime, sat leta F-15 igla košta gotovo 42.000 dolara, dok sat leta F-16C košta samo 22.500 dolara. Najnovija vedeta američkog ratnog vazduhoplovstva, notorno preskupi i još uvek nedovoljno testirani F-35 Lajtning košta 42.200 dolara po letu, dok sat leta u F-22 Raptoru, po mnogim stručnjacima najboljem borbenom avionu na svetu, košta frapantnih 68.360 dolara.

(Jutarnji)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track