SAD I EU ZAJEDNO PROTIV ASADA: Uvode sankcije svim SAVEZNICIMA sirijskog predsednika
Foto: Ap 23 3 2013

Rat u Siriji

SAD I EU ZAJEDNO PROTIV ASADA: Uvode sankcije svim SAVEZNICIMA sirijskog predsednika

Planeta -

Lideri Sjedinjenih Američkih Država, Velike Britanije, Nemačke, Francuske, Italije i Kanade iskazale su spremnost da nametnu sankcije saveznicima sirijskog predsednika.

U zajedničkom saopštenju, zapadne zemlje su istakle da Rusija i Iran treba da utiču na sirijsku vlast povodom situacije u Alepu.

"Pozivamo sve strane u Siriji da se drže međunarodnog humanitarnog prava, uključujući i Ženevsku konvenciju", saopšteno je.

"Generalni sekretar UN, Ban Ki-mun, govorio je o počinjenim zločinima u Siriji. Odgovorni za ove zločine ne smeju proći nekažnjeno. Pozivamo UN da istraže izveštaje i prikupe dokaze kako bi ratni zločinci odgovarali", navodi se.

Podsetimo, tokom vikenda, sirijska vojska oslobodila je određen broj distrikta u Istočnom Alepu. Alep je postao poprište velikih borbi u Siriji proteklih nekoliko meseci u kojima učestvuju i vladine snage, teroristi i brojne opozicione grupe. U istočnom Alepu nalaze se vladine trupe, a borbe su uticale na stotine hiljada civila koji su ostali zarobljeni unutar grada.

(Sputnik)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track